Kamil Papežík

Prozatím jsem bez pozice ve straně i bez funkce. Děkuji!
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2015 1:32:33

O moudrosti a rozvážnosti ... a naší vládě

O moudrosti a rozvážnosti ... a naší vládě

Dovolte mi, prosím, pár otázek. Hledejme odpovědi. Zeptejme se dědečka i babičky. Hledejme moudrost a rozvahu. Možná nalezneme odpovědi i na jiné otázky, než které si pokládáme…

O moudrosti a rozvážnosti se mi, přiznávám, píše těžko. Sám jsem se jistě mnohokrát rozhodl zbrkle, či nemoudře. A tyto mé chyby mi pomáhají pohlížet s jistou dávkou pokory na ty, kteří se (z mého úhlu pohledu) rozhodují moudře a rozvážně. Nesměle nakukuji na jejich činy a slova a doufám, že i já budu jednoho dne považován za dospělého.

Nahlédněme na drobné kousky životních příběhů. Pojďme prstem jemně přebírat každodenní chvilky a vnímat maličkosti. Vždyť z malých kousků jsou seskládány úžasné a fungující celky.

Když potkáte dědečka, který kráčí s vnoučkem. A vnouček se ptá: „dědečku, proč to auto troubí?“ Dá se již předem předpokládat moudrá a rozvážná odpověď? Byť se jedná o nedůležitou záležitost?

A kousek jinde, z kuchyně přízemního bytu, zaslechneme hlásek malé vnučky: „babičko, nudle jsou z mouky?“ Zde také předpokládáme již předem moudrou odpověď?

Jak jednali naši dědečkové, když jim někdo vstoupil na pole a ničil jim úrodu? Vzali bič a hnali ho sviňským krokem? Jak jednali dědečkové našich dědečků, když někdo vstoupil na jejich pastviny a bral jim z jejich stáda? Vzali bič a hnali ho sviňským krokem? Proč byli nepřátelští vůči příchozím?

Ne! Byli přátelští. Přátelští vůči nám. Přátelští vůči svým potomkům. Bránili chléb, z něhož jsme vzešli. Zamordovali hordy nájezdníků, abychom se mohli narodit, najíst, přežít a přivést na svět další potomky.

A tak se zamýšlím. Z čeho vzešla moudrost? Kde vzniká rozvážná odpověď? Kolik desetiletí zraje lidská mysl k rozvážné moudrosti? Zaslechnu-li vášnivou diskuzi mladých politiků, kteří vysloví mnoho myšlenek. Jak moudří a rozvážní jsou? Jsou již těmi moudrými a rozvážnými, kteří si uvědomují, že chránit ten svůj kousek země je službou potomkům?

Sleduji postoj pana premiéra a ministrů. Ještě nedospěli?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama