Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2013 13:08:00

Lidská práva patří na Ministerstvu zahraničních věcí mezi prioritní témata

Lidská práva patří na Ministerstvu zahraničních věcí mezi prioritní témata

Odpověď ministra Schwarzenberga na otevřený dopis o zneužití pravomoci diplomata Mráčka

Vážená paní Demeterová,

pozorně jsem si přečetl Váš otevřený dopis zveřejněný 15. prosince 2012 s názvem „Pane Schwarzenbergu, v čích službách je vlastně diplomat Mráček?“ ohledně vyjádření vicekonzula zastupitelského úřadu ČR v Moskvě pan Ing. Jana Mráčka ke stavu justice a vězeňství v Ruské federaci a taktéž Váš e-mail ze dne 28. prosince týkající se této záležitosti.

Jelikož Vámi zmíněnou záležitost a zveřejněné informace považuji za závažné, dal jsem ji důkladně prošetřit, aby byl zjištěn skutečný stav věci.

Z šetření vyplynulo, že vyjádření pana vicekonzula J. Mráčka bylo učiněno bez vědomí nadřízených formou e-mailu, kterým reagoval na dotaz ze strany Ministerstva spravedlnosti ČR. Nejednalo se o oficiální vyjádření zastupitelského úřadu nebo ministerstva zahraničních věcí. Jako poněkud nestandardní se mi jeví skutečnost, že se taková neformální e-mailová korespondence vůbec mohla stát oficiální součástí úředního spisu českého soudu. Standardní spolupráce českých soudů s MZV ČR v podobných otázkách probíhá tak, že vyžádané stanovisko MZV je zasíláno soudu Odborem lidských práv MZV ČR, nikoliv samotným zastupitelským úřadem. Je to dáno mj. i tím, že zastupitelský úřad v daném teritoriu zpracovává pouze část podkladů ke stanovisku MZV, jeho pozice tudíž není a nemůže být považována za definitivní stanovisko MZV.

Související:

Ve Vašem e-mailu dáváte do souvislosti vývoj v kauze pana Alexeje Torubarova s vyjádřením pana vicekonzula J. Mráčka. Zde považuji za důležité upozornit, že vicekonzul J. Mráček nezasílal žádné informace konkrétně k případu pana A. Torubarova, ať už osobní nebo oficiální. Z tohoto pohledu se jeví korespondence pana J. Mráčka jako politováníhodná, došlo však také k jejímu využití nekorektním způsobem.

Na závěr bych Vás chtěl ujistit, že se ministerstvo zahraničních věcí s obsahem výše zmíněné korespondence pana J. Mráčka neztotožňuje a podnikne kroky, aby bylo zamezeno případnému opakování podobného pochybení. Taktéž bych Vás chtěl ujistit, že tematika lidských práv patří na ministerstvu zahraničních věcí mezi prioritní témata a Česká republika patří mezi země s kvalitní a uznávanou expertízou v této oblasti.

K. Schwarzenberg

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama