Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2022 21:24:00

Na Slovensku probíhají urputné demonstrace

Na Slovensku probíhají urputné demonstrace

Komentář na facebookovém profilu k protestům na Slovensku vůči ratifikaci americké vojenské základně.

 Na Slovensku probíhají urputné demonstrace. Trochu to připomíná protesty, které proběhly u nás v letech 2007 a 2008 proti americkému radaru v Brdech. Demonstrace na Slovensku jsou tvrdší a ve výrazivu také sprostší než u nás.

Ovšem situace se od té doby dosti změnila. Na Slovensku protestují proti smlouvě se Spojenými státy v době, kdy se na ukrajinsko-ruské hranici shromažďuje statisícová ruská armáda. A jak známo, Slovensko s Ukrajinou sousedí, tudíž se je zcela pochopitelné, že slovenská vláda uzavřela s USA spojeneckou smlouvu, která ovšem ještě čeká na ratifikaci. A právě proti tomu vznikají protesty.

U nás bychom si měli uvědomit, že se nás tento spor bezprostředně týká, neboť v Polsku a v Baltských zemích, stejně jako v Bulharsku a v Rumunsku jsou Spojené státy tak či onak přítomny, pouze ve střední Evropě zeje černá díra, kterou se chvályhodně slovenská vláda odhodlala uzavřít. Je to důležité nejen pro Slováky a pro nás, ale také pro celou střední Evropu. 

My Češi se můžeme jen modlit, aby se smlouvu na Slovensku podařilo ratifikovat. My bohužel podobnou nabídku už nedostaneme. Svého času jsme zpackali smlouvu o radaru a také přímo s Ukrajinou nesousedíme. Ale ve vlastním zájmu a také z důvodu velké sounáležitosti s našimi nejbližšími sousedy doufejme, že se Slovensku tuto smlouvu co nejdříve podaří uvést v platnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama