Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2021 11:41:00

Někdy přemýšlím, že bychom mohli snad převzít poněkud monarchistické uspořádání

Někdy přemýšlím, že bychom mohli snad převzít poněkud monarchistické uspořádání

Komentář na facebookovém profilu k návštěvě papeže Františka na Slovensku

 Jako starý Čechoslovák mám upřímnou radost z návštěvy Svatého otce na Slovensku. Je to další z pozoruhodných činů tohoto dosti revolučního papeže. Navštívil poměrně malý národ a strávil tam několik dní, aby celou zemi důkladně poznal. Je to velké vyznamenání pro Slovensko a taky pro jejich prezidentku. Očividně i papež poznal, že je to vynikající státnice a reprezentantka jejího národa.

Celá návštěva, včetně návštěvy cikánského ghetta Luník IX na východě, je velmi dobře vymyšlena. Upozorňuje nejen Slováky, ale i nás, na nevyřešený problém s romskou komunitou. My u nás sice nemáme vesnická sídliště bídy, jako jsou na Slovensku, ale my tu bídu uměle ukrýváme v omšelých panelácích na okrajích mnoha měst, v nichž nejsou životní podmínky o mnoho lepší než v romských osadách na Slovensku. Měli bychom vzít toto upozornění Svatého otce taky na vědomí a netvářit se, že to u nás neexistuje.

Setkání s rodiči zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírové byl důležitý počin. I tady ukazuje papež správný směr a to že si cení odvahy. Že navštívil Prešov, aby tam sloužil mši svatou s řeckokatolickou komunitou je též chvályhodné, neboť tato odnož byla z obavy před pravoslavnou církví často upozaďována. Toto gesto je vzhledem k velkému množství mučedníků této církve za posledních sto let pro každého věřícího katolíka povzbuzení a potěšení.

Zkrátka a dobře, Slovákům to ze srdce přeju a když to tak pozoruju, někdy přemýšlím, že bychom mohli snad převzít poněkud monarchistické uspořádání. Jak známo, britská královna Alžběta je v personální unii také panovnicí Kanady a Austrálie. Mě by se osobně líbilo, kdyby Zuzana Čaputová byla v personální unii prezidentkou jak Slovenska, tak České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama