Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2023 8:19:00

Nikdo nečekal, že se rakouský kancléř rozhodne tak rázně

Nikdo nečekal, že se rakouský kancléř rozhodne tak rázně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k změně politické situace v Rakousku

 Dne 12. července se v Rakousku stala pozoruhodná událost. Kancléř Karl Nehammer, který platí za velice slušného, ale spíše nenápadného politika, měl v televizi hned dvě vystoupení. V prvním prohlásil, že předseda Svobodomyslné strany Rakouska (FPO) Herbert Kickl je nebezpečný pro stát. Za dvě hodiny poté dokonce kancléř prohlásil, že žádná koalice s ním nikdy nepřipadá v úvahu.

Je to dosti závažná změna rakouské politiky, neboť tím se kancléř Lehammer vzdal po příštích volbách při koaličních jednáních se sociálními demokraty, obvyklým partnerem Strany lidové ve vládách, jakékoliv páky, kterou by je mohl přinutit k ústupu. A to poté, kdy si sociální demokraté zvolili velice levicové vedení.

Změní to politickou situaci v Rakousku. Jedním z důvodů této změny, byť ne nejdůležitějším, je ten, že Kickl vystoupil proti účasti Rakouska na European Sky Shield Initiative, spolupráci evropských států pro bezpečně nebe. Jde o určování přesné dráhy raket, které by byly na Evropské území vypuštěny a o to, že teprve jednotlivé vlády mohou rozhodnout o jejich eventuelním sestřelení. Proto účast na této iniciativě nijak nenarušuje rakouskou neutralitu.

Herbert Kickl je kromobyčejně nadaný politik, ale je to také naprostý demagog. Ale velice úspěšný. Stranu, která po různých skandálech ztratila velkou část voličů, přivedl zase k vrcholu a dnes je na stejné úrovni, jako je Strana lidová. Následuje víceméně politiku Viktora Orbána, či u nás Okamurovců a je prodlouženou rukou Putina v Rakousku.

To je známo už delší dobu, ale nikdo nečekal, že se kancléř Nehammer z výše uvedených důvodů rozhodne takto rázně. Ušetří tím Rakousko vlády polofašistické strany a Evropskou unii toho, že by po volbách zastupoval Rakousko spojenec Orbána, což by ještě zkomplikovalo už tak složitou situaci v Evropě.

Budiž mu za to dík.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama