Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2018 21:05:23

V důležitých otázkách tohoto státu by měli občané rozhodovat sami

V důležitých otázkách tohoto státu by měli občané rozhodovat sami

Dnes se na 7. schůzi Poslanecké sněmovny projednával návrh SPD zákona o celostátním referendu. Jednání bylo nakonec přerušeno do příští schůze, než se poslanci ostatních stran formou odborného semináře seznámí s tím, co to referendum je.

Jedním z neduhů společnosti je lhostejnost lidí k politickému dění v zemi, jelikož lidé jsou otráveni politickou situací a politiky, kteří jim vždy před volbami naslibují hory doly, aby byli zvoleni a potom celé volební období vysvětlují, jaké že to byly objektivní příčiny, které nedovolily splnit předvolební sliby.

Rozhodování zákonodárců často nekoresponduje s tím co by si přála většina občanů, proto by se společnost měla zapojila do politického dění díky uzákonění širokého referenda, ve kterém by občané mohli rozhodovat o zásadních otázkách týkajících se země. Každý občan by tak měl maximální svobodu rozhodovat o svém životě, zemi a její politice sám.

Referendum je všelidové hlasování, kdy je předkládán obyvatelstvu ke schválení či zamítnutí zákon, předpis, anebo významný krok v mezinárodní politice dané země. Systém přímé demokracie dlouhodobě funguje ve Švýcarsku v níž má institut referenda velký vliv na chod společnosti. Vyhlášení referenda je tam pro některé kategorie zákonů dokonce povinné. Mnoho politiků má z referenda strach, jelikož se bojí názorů občanů. Jak může být, ale politika provozována jako služba veřejnosti, když se sami politici bojí názoru svých voličů? Politika má sloužit k obecnému blahu ne pro blaho jednotlivce či jedné strany. A to je důvod proč má většina politiků z referenda strach, bojí se toho, že lidé rozhodnou jinak než chtějí oni sami. Odmítání referenda je vzkaz občanů, že si jich politici neváží a nezajímá je co opravdu chtějí a že nejsou pro ně dostatečně chytří, aby sami rozhodovali o své budoucnosti. Politici tím dávají občanům najevo, že je zajímají je jen tehdy, když chtějí jejich hlas.

Zavedení referenda je stěžejní nástroj k zavedení přímé demokracie, která umožní každému občanovi se průběžně vyjadřovat k činnosti každého politika. Politici by tak nemohli páchat to čeho jsme svědci dnes, jelikož by se přímo zodpovídali lidu, který by je mohl odvolat, pokud občany zklamou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama