Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2011 18:23:00

Vládní návrhy jen zhorší postavení pacientů i lékařů

Vládní návrhy jen zhorší postavení pacientů i lékařů

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění je pro senátory KDU-ČSL nepřijatelná.

„Českému zdravotnictví by pomohla především opatření, která zamezí zneužívání prostředků ze zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízení. To ale vládní návrhy zákonů nezajistí. Naopak, ještě zhorší postavení pacientů, lékařů i stav celého systému," říká v souvislosti s dnes projednávanou novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

 KDU-ČSL vítá zavedení standardů a nadstandardů v lékařské péči. Upozorňuje ale, že standardní péče musí být definována v zákoně. „Ustanovení, že ze zdravotního pojištění se bude hradit pouze zdravotní péče, jejíž poskytnutí je v souladu s účelným a hospodárným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění, je naprosto nedostatečné," říká senátorka lidoveckého klubu Miluše Horská. „Nikde se nedočtete jasnou definici standardní péče, není jasné, kdo a na základě jakých kritérií bude o standardech rozhodovat. Podle Listiny základních lidských práv a svobod přitom musí péči hrazenou z veřejného pojištění definovat zákon. Představa, že standardy určí vyhláška nebo věstník ministerstva, je nepřijatelná," říká Horská.

  Už minulý týden na tiskové konferenci kritizovala senátorka Horská snahu Ministerstva zdravotnictví legalizovat protiprávní stav, který nastal poté, co skladování a distribuce očkovacích látek byly odebrány krajským hygienickým stanicím a předány konsorciu soukromých firem. „Ministerstvo se zříká veškeré odpovědnosti za očkování, které má přejít z gesce státního rozpočtu na zdravotní pojišťovny a soukromé firmy. Praktičtí lékaři a praktičtí lékaři pro děti a dorost budou zřejmě nuceni nakupovat vakcíny přímo od distributorů, budou mít ve vakcínách vázány finanční prostředky v rozsahu několika desítek až stovek tisíc korun, které budou muset zaplatit distributorům, a budou pak čekat i několik měsíců na úhrady od pojišťoven. Ve svém důsledku se nákupy vakcín prodraží a stát ztratí kontrolu nad proočkovaností občanů," upozornila členka lidoveckého klubu.

  Ministerstvo podle ní neřeší ani reálné střety zájmů členů správních a dozorčích rad zdravotních pojišťoven z pohledu možné zainteresovanosti na dodávkách zboží a materiálů do smluvních zdravotnických zařízení a potřebu důsledného oddělení zdravotních pojišťoven od zdravotnických zařízení. „Senátoři klubu KDU-ČSL proto předloží návrh zákona, který může zamezit únikům peněz v těchto oblastech," doplnila Miluše Horská.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama