Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2021 13:23:00

Výchova dětí nesmí znamenat nižší důchod

Výchova dětí nesmí znamenat nižší důchod

Tříletý boj lidovců za zvýšení starobních důchodů seniorům se chýlí ke svému úspěšnému završení. V roce 2018 navrhli poslanci za KDU-ČSL zvýšení důchodů pro pečující rodiče o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě.

Právě o tuto částku připraví měsíčně současný důchodový systém každého, kdo se na určitou dobu vzdal zaměstnání, aby na plný úvazek pečoval o potomky. Nyní se zdá, že ministryně práce a sociálních věcí Maláčová lidovecký návrh konečně vyslyší. Na takové zvýšení by pak měl podle novely nárok převážně pečující rodič. „U nás to je nejčastěji matka, ale může to být i otec, osvojitel či pěstoun. Díky péči o děti pak rodič pobírá nižší důchod, což má dorovnat pravidelná měsíční platba ve výši 500 Kč za jedno dítě,“ uvedla první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

„Časově náročná péče o děti a jejich výchova je hlavní příčinou nižších důchodů matek, případně jiných pečujících osob,“ doplnil současný stav předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že to je hlavně kvůli omezené možnosti kariérního růstu, zkráceným úvazkům nebo kvůli kratší době pojištění a chybějícím náhradním dobám.

Pětisetkorunový příspěvek za vychované dítě lidovci navrhují už od roku 2018, a to v širší důchodové novele, která se týkala například také vdovských penzí a zkrácení povinné doby pojištění potřebné pro získání nároku na důchod. Přímý roční rozpočtový dopad předkladatelé odhadli na 16 miliard korun, opatření by mělo být dočasné a v budoucnu by mělo být nahrazeno systémovým řešením, které vyváženě zohlední řádnou výchovu dětí jako stejně důležitý vklad do důchodového systému, jako jsou finanční odvody do systému.

Vdovské a vdovecké důchody

Lidovci rovněž navrhují, aby se vdovský a vdovecký důchod zvýšil z 50 na 80 procent možného vyměřovacího základu manžela nebo manželky. „V současném systému důchodového pojištění jsou na tom nejhůře právě vdovy a vdovci, kteří mají o 2 500 korun méně, než je průměrný důchod. Navíc jsou často ve složité životní situaci,“ připomíná Marian Jurečka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama