ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2016 20:35:39

Hornická renta od vlády – předvolební rozdávání

Hornická renta od vlády – předvolební rozdávání

Jedno z nedávných usnesení koaliční vlády ANO, ČSSD a KDU-ČSL, které právě vchází v platnost, garantuje odcházejícím zaměstnancům OKD měsíční rentu 8 000 Kč po dobu až pěti let, ať už si bývalý zaměstnanec OKD jinou práci nalezne, nebo bude na ÚP ČR.

Prostě mnohaletý padák.

Hornická práce je náročná, tak náročná, že většina z nás si to nedovede představit a horníci si své dřívější odchody do starobního důchodu zaslouží. Nicméně pak na ně musí také zaměstnavatel více přispívat, a to se neděje. Ani podobné padáky neplatí zaměstnavatel. Ze zmiňovaného nařízení vlády totiž plyne, že nejen horníci, ale všichni zaměstnanci OKD (tedy například i administrativa?) budou pobírat několik let osmitisícovou rentu.

Vládní koalice se řídí heslem, kdo si co urve a vykřičí, to bude mít, kdo představuje dostatečný počet potencionálních volebních hlasů, toho podpoříme. 

Když se zamyslíme nad schváleným způsobem hornické renty, pak zjistíme, že jde o nařízení vlády, tedy o dokument, který neprošel Poslaneckou sněmovnou, ale zasahuje do státního rozpočtu, který schvaluje právě Poslanecká sněmovna. Stejně jako závěrečný účet státního rozpočtu. Vláda se tedy vyhnula demokratickému procesu schvalování. To, co vidíme, není solidární pomoc horníkům, ale nalití rozpočtových prostředků z našich daní do soukromého subjektu (OKD), který zneužívá své zaměstnance jako rukojmí.

Lenka Kohoutová
Expertka ODS pro sociální 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama