ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2011 12:52:55

V Konírně se setkali lidé se zážitkem chudoby

V Konírně se setkali lidé se zážitkem chudoby

Zodpovědnost za svůj život, návaznost sociální práce a kooperace neziskových organizací. Takové byly hlavní závěry Pražského setkání lidí se zážitkem chudoby pořádaného EAPN (European Anti Poverty Network) v prostorách Konírny Šternberského paláce.

Pořadatelé setkání si kladli za cíl seznámit zástupce veřejné správy a politiky s názory lidí, kteří mají bezprostřední zážitky s chudobou a využíváním sociálních služeb.

Dovoluji si tvrdit, že s problematikou lidí, kteří žijí za hranicí chudoby jsem důkladně obeznámena. A vězte, že do této skupiny spadají lidé bez domova, drogově závislí, lidé kteří se vrací z výkonu trestu, ale velmi často i lidé se zdravotním postižením. Věřím, že jsem i tímto seminářem udělali další dílčí krok ke komplexnímu řešení problematiky lidí balancujících na pokraji společnosti, kterou jsem si spolu s dalšími kolegy z ODS vzala za svou. Je přirozené, že někdo zvládá těžké životní situace sám a někdo potřebuje pomoc, kterou mu musíme umět zajistit. Ale především je velmi důležité aby každý přebral zodpovědnost za svůj život,“ uvedla seminář expertka ODS na sociální politiku Lenka Kohoutová.

Během diskuze jednotliví účastníci upozorňovali na slabiny a možná řešení vedoucí ke zlepšení sociální práce a na úskalí, jenž přináší život v chudobě. „ Spousta našich klientů má problémy dostat se k práci či pomoci od státu, protože nemají občanský průkaz, nemají trvalé bydliště na území Prahy. A poté se musí obracet na neziskové organizace, problém však vidím v tom, že takový člověk během dne dokáže obejít několik neziskových organizací a s dary, které dostane ještě může kšeftovat. To je podle mého názoru nepřípustné a neúčelné vynakládání peněz daňových poplatníků. Myslím, že by pomohla lepší komunikace mezi organizacemi a systém, který by takovému zneužívání zabránil,“ představoval poznatky z praxe koordinátor Projektu Šance Lászlo Sümegh.

Příběhy lidí, kteří se do tíživé životní situace dostali měly velmi často podobný jmenovatel a tím byly nejrůznější krizové momenty v rodině od úmrtí, závislostí, přes fatální zadlužení až k

problematické výchově v dětských domovech.

„Se zkušenostmi nabytými na sociálním odboru vím, že většina problémů vzniká již v rodině. A to mohou odhalit šetření v kompetenci dané obce. Bohužel se mi zdá, že schválená sociální reforma právě tuto sociální práci omezuje a bude v ní chybět návaznost, pokud řada kompetencí přejde na vzdálené úřady práce,“ upozorňuje na možná úskalí Věra Rožková.

V rámci první části sociální reformy má přejít šetření ohledně vyplácení dávek právě na úřady práce, ale samotné sociální šetření má zůstat na obcích. Tato novinka vyvolává u úředníků obavy ze ztráty kompetencí a problematické komunikace mezi obecními úřady a úřady práce.

 „Komunikace mezi úřady bude velmi důležitá. Mně osobně toto řešení přijde nešťastné, ale ctím dohodu mezi MPSV a Svazem měst a obcí, který by měl mít k problematice nejblíže a ví co bude pro obce nejlepší,“ reagovala Lenka Kohoutová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama