Lenka Procházková

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2012 2:00:52

O KSČM a cti

O KSČM a cti

Reakce na článek pana Jiřího Dolejše "Nečestnost KSČM odmítám". Je jasné, že přejmenováním se morální kredit žádné politické strany nezmění. V případě KSČM mi vadí, že se jasně nevzdala návaznosti na černou minulost před rokem 1989.

Za to černé nepovažuji ideu komunismu, ale užívání totalitářských mocenských praktik. Totalitu netvoří politická ideologie (ať už je levicová nebo pravicová), ale právě způsob vykonávání a prosazování moci. Svými činy před rokem 1989 komunistická strana ztratila v naší zemi svou čest a nezíská ji, dokud se své minulosti veřejně nevzdá. Ačkoliv je KSČM dnes bezpochyby morálně na jiné úrovni než před rokem 1989, stále je na ni nazíráno jako na černou ovci české politiky. Je obecně nerespektována médii a žádná, ani levicová strana, ji nechce za svého legitimního partnera. Tato zablokovaná pozice nerovně zvýhodňuje pravicové strany, což odporuje principům parlamentní demokracie.

Vadí mi, že média a politici používají KSČM jako nástroj pro zastrašování a vydírání občanů a že jim tato strana slouží jako univerzální viník. Domnívám se, že současná KSČM na tom nese svůj díl viny právě kvůli svému neměnnému postoji. Je přece na ní, aby vyčistila politické klima v ČR co do rovnosti sil pravice a levice. Připadá mi absurdní, aby levicová ČSSD namísto koalice s levicovou a středovou stranou vytvořila opoziční smlouvu se silně pravicovou ODS jen kvůli strachu, že jinak bude spojována s černou minulostí KSČ. Přála bych si, aby současná moderní KSČM našla odvahu překročit svůj stín a stala se z ní důstojná a respektovaná politická strana.

Lenka Procházková
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama