Ludvík Šulda, BBA

Poctivost se musí vyplácet
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2021 18:56:27

Když je transparentnost jen prázdné slovo

Když je transparentnost jen prázdné slovo

Piráti společně se Starosty a nezávislými (STAN) vyhráli loňské krajské volby v Olomouckém kraji mimo jiné i kritikou tehdejší koalice ANO, ČSSD a ODS pro její údajnou netransparentnost ve výběrových řízeních...

...  a protěžování některých vlivných osobností v Olomouckém kraji a jejich společností. Především šlo o prostějovského bosse pana Černoška a jeho agenturu TK Plus. Ukazuje se však, že nynější mocní nebudou o moc lepší.

Již krátce po svém zvolení schválila Rada Olomouckého kraje bez výběrového řízení dvě zakázky, a to na "Základní informační servis prostřednictvím webové platformy včetně konzultačních služeb. Informační a vzdělávací akce k programům EU" ve výši 308 550 Kč a na "Prezentace vedení kraje aktuálních informací o připravovaných programech v novém dotačním období po roce 2021" za 235 950 Kč. Jedná se sice o menší zakázky, ale strategického významu, neboť budou mít vliv na vše související s dotacemi. Finanční systém celého dotačního byznysu je navázaný na dotace, jejich příjemce, realizátory, poradenské firmy atd. Proto jde o tolik významné zakázky. Při tom je si však potřeba uvědomit, že Olomoucký kraj má k této činnosti fungující krajský úřad, konkrétně Odbor strategického rozvoje – Oddělení projektového řízení, které má v popisu své práce tuto agendu. Na ní si však kraj bez výběrového řízení vybral firmu BeePartner. Ta je při tom navázána na současné vedení kraje, konkrétně představitele STAN pana Sršně. Ten v minulém funkčním období byl výrazným kritikem vládnoucí krajské koalice a tím, který prosazoval transparentnost. S BeePertner má dlouhodobé osobní vazby, jde i o preference firmy mj. z činností pana Sršně v Národní síti MAS. Z nedávné doby jde například o osobní schůzky z 16. července 2020, údajně dohody o povolební spolupráci v Olomouckém kraji. Ta v souvislosti s výše zmíněným se patrně skutečně naplňuje. Další zainteresovanou osobou je bývalý zaměstnanec Úřadu Regionální rady Regionu soudržnosti Vilém Skyba, který je spojený se Spojenci za Olomoucký kraj, konkrétně s hnutím ProOlomouc, které v tomto slepenci kandidovalo. Sám Skyba je nyní vedoucím pobočky firmy BeePartner v Olomouci a sponzorem hnutí ProOlomouc.

V souvislosti s těmito skutečnostmi se ptám, jak je možné, že firma BeePartner bez výběrového řízení získala strategicky významné zakázky v Olomouckém kraji, v jejichž rámci bude rozhodovat o tom, jak bude Olomoucký kraj řešit dotace. Je však třeba zmínit také paní radní Kocourkovou Dvořákovou, představitelku Pirátů, která má mít právě agendu evropských dotací na starosti. Ta se patrně v této oblasti neorientuje a z tohoto důvodu se dostala do vleku pana Sršně, který je naopak v těchto věcech víc než zběhlý. Je tak možné, že využil nezkušenosti paní radní a vmanévroval jí do této spolupráce. Je však s podivem, že paní radní nežádala transparentní výběrové řízení, když se Piráti svou transparentností tolik ohánějí. Je vidět, že nezkušenost a naivita tzv. nových tváří v české politice je výhodná pro dlouholeté politiky a lobbisty, kteří pak takové osoby dokáží dostat tam, kam chtějí.

 Ludvík Šulda, BBA, místopředseda KV KSČM Olomouc

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama