MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.01.2021 13:18:17 - Kamča J.

Očkování rodiček a dětí

Jaké jsou důkazy o tom, že očkování neohrozí těhotenství nebo schopnost otěhotnět a samotný plod či dítě? Já rozumím tomu, že lze proces testování administrativně urychlit, možná i nějaké testy, ale opravdu se ví, zda je pro těhotenství a dítě také bezpečné? Jak a kdy se to stihlo otestovat? Doporučila byste mi testování, když se snažíme o miminko? Nemůže to tělo třeba i nějak rozhodit? Protože co vím, dětem očkování není doporučeno. I když nevím, proč?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.01.2021 20:38:01 - MUDr. Alena Dernerová

Posílám oficiální stanovisko České vakcinologické společnosti ze dne 30.12.2020.

Nedoporučujeme plošné očkování těhotných a kojících žen. Těhotné ani kojící ženy nebyly zařazovány do studií COVID-19 vakcín, a proto pro doporučení jejich očkování není k dispozici dostatek údajů. Těhotné ženy ale mají proti netěhotným ženám stejného věku zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění COVID-19. U těhotných a kojících žen s dalším zdravotním nebo profesním rizikem by se tedy k očkování mělo přistupovat po individuálním zvážení. 
Očkovací látka Comirnaty společností Pfizer/BioNTech není schválena pro děti mladší než 16 let, a proto by jim neměla být aplikována.