MUDr. Bc. Marek Hilšer, Ph.D.

  • BPP
  • Praha 2
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2024 19:05:00

Ďábel se skrývá v detailu

Ďábel se skrývá v detailu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě

 Proč ministr Rakušan a poslanci pětikoalice volí tak problematický způsob schvalování korespondenční volby, který nahrává jejich politickým soupeřům? Nemůže to brzké schválení korespondenční volby ohrozit?

Vláda ve svém programovém prohlášení deklarovala záměr prosadit korespondenční volbu pro české občany v zahraničí do našich volebních zákonů. Plně s tím souhlasím. Patřím k podporovatelům tohoto záměru. Už jsem se k věci v minulosti mnohokrát vyjadřoval a volbu prosazoval. Co však vyvolává pochybnosti, je logika jejího schvalování, pro které se vládní koalice rozhodla. Nahrává totiž kampani vedené proti volbě ze strany ANO a SPD a dezinformacím šířeným z nejrůznějších zdrojů.

V současné době existují dvě cesty, jak korespondenční volbu schválit.

  • V Senátu přijetím pozměňovacího návrhu k zákonu o správě voleb, jehož projednání bylo na pořadu v listopadu minulého roku, ale bylo odloženo.
  • V Poslanecké sněmovně schválením novely zákona o správě voleb, zatímco ten ještě čeká v Senátu.

Vládní koalice zvolila cestu druhou, z hlediska pravidel legislativního procesu podivnou. Přímo vybízí k obstrukcím opozice, které dlouhodobě paralyzují práci Sněmovny a zpožďují schvalování zákonů. Obstrukce zatěžují sněmovní aparát a stojí peníze. A konečně tento způsob prodlužuje dezinformační kampaň, která je kolem korespondenční volby vedena.

Občanovi může být zdánlivě jedno, jakou cestou se parlamentáři doberou ke schválení konkrétního zákona. Ale každá procedura může mít rozdílné vedlejší náklady jak politické, tak ekonomické, a poslanci a senátoři by měli usilovat o to, aby byly co nejnižší. Podívejme se na ně.

1. Obstrukce v parlamentu
Opozice rovnou prohlásila, že bude obstruovat, co to půjde. Předpokládejme, že své výhrůžky naplní, takže poslanci a poslankyně budou opět ve Sněmovně nocovat. Zatímco senátní cesta schválení korespondenční volby představuje potenciálně pouze jedno kolo obstrukcí, u sněmovní cesty lze počítat hned se třemi koly obstrukcí v každém ze tří čtení.

2. Ekonomické náklady
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová kdysi uvedla, že každý den obstrukcí ve Sněmovně stojí daňové poplatníky asi čtyři miliony korun. Je tedy na místě se ptát, proč se Parlament jako celek vydává delší cestou schválení ve Sněmovně, když tento způsob bude minimálně třikrát tak drahý.

3. Časové náklady
Často slyšíme od poslanců stížnosti, že kvůli opozičním obstrukcím nemají čas na schvalování potřebných zákonů. Parlament by měl už konečně schválit například dlouho očekávanou důchodovou reformu nebo zákon o sociálních službách. Přesto v případě korespondenční volby volí proceduru, která naprosto zbytečně zablokuje práci sněmovny na několik dní. Zatímco obstrukční náklady na chod sněmovny předsedkyně Pekarová vyčíslila, náklady způsobené zpožděním zákonů lze vyčíslit těžko, ale jsou značné. Poslanci by se nad nimi mohli aspoň zamyslet.

4. Legislativní hledisko
Zatímco poslanecký postup schvalování korespondenční volby je z hlediska pravidel legislativního procesu tak trochu paskvil, senátní postup je čistý a bez rizik legislativní blamáže. Rozdíl spočívá v tom, že Senát by schválil pozměňovací návrh k zákonu, který má projednávat, kdežto poslanci chtějí novelizovat zákon, který ještě nebyl schválen. Teoreticky by se mohlo přihodit, že projde novela zákona, který ještě neexistuje. U volebního zákona totiž neplatí obvyklá klauzule, že zákon vstoupí v platnost automaticky, pokud se jím Senát nezabýval. Nestandardní legislativní postup zcela zbytečně dodává opozici další argument proti schválení korespondenční volby a vypadá jako nekompetentnost vládního postupu.

5. Politické náklady
Tři kola obstrukcí poslanecké cesty na rozdíl od jednoho kola senátního dávají mnohem větší prostor pro opakující se nesmyslnou argumentaci, rozvíjení dezinformací na sociálních sítích a prohlubování kulturních válek o něco, co je v celé demokratické Evropě dnes už naprosto běžné a bez pochyb. To zvýhodňuje Babiše i SPD. Dlouhé sněmovní obstrukce a hádky občany zcela přirozeně odpuzují, což v konečném důsledku podkopává už tak špatnou reputaci Sněmovny a odrazuje lidi od politiky.

Mám za to, že všechny tyto náklady, které za tento postup zbytečně zaplatíme, za to nestojí. Proto považuji také za selhání role Senátu, jako druhé komory Parlamentu, že těmto nákladům odmítá předejít. Doufejme, že se proces schvalování korespondenční volby kvůli obstrukcím nikde nezasekne a že se čeští občané konečně dočkají zjednodušení výkonu jejich volebního práva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama