MUDr. Bc. Marek Hilšer, Ph.D.

  • BPP
  • Praha 2
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2023 6:19:00

Uchvácení státu ze strany „kumpánských" miliardářů

Uchvácení státu ze strany „kumpánských" miliardářů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k miliardářům a demokracii.

 Proč mají přední miliardáři vazby na vedení státních nemocnic, kde se rozkrádají peníze ze zdravotního pojištění, si můžeme jen domýšlet.

Uhlobaron a druhý český miliardář Křetínský ovlivňuje, kdo povede statní IKEM,  když nabízí, že zavolá premiérovi, a při tom to jistí jeho vlastní média.

Zbrojař z úzkými vazbami na Hrad zaplatil 52 milionů náhrady škody za manažera, který rozkrádal nemocnici na Homolce a dnes za to sedí ve vězení.

To jsou jen jemné nitky vystupující na povrch skrytých klientelistických vazeb, které ovládají českou politiku v neprospěch občanů a veřejného zájmu.

Jsme-li podle britského časopisu The Economist  hned na druhém místě v žebříčku klientelistického kapitalismu za Ruskem, znamená to, že naše demokracie má vážný problémem.

Uchvácení státu ze strany "kumpánských" (crony)  miliardářů má takovou sílu, že nezbývá než se zamyslet, zda demokracie u nas není spíše iluzí.

Někteří tak zvaně pravicově zaměření lidé, tuto skutečnost považují za normální stav společnosti a uspořádání politiky. Silní přeci vladnou světu.

Oligarchizace a uchvácení státu ale nemá s poctivou pravicovostí nic společného. Jde proti spravedlivé soutěži a svobodě, které jsou podstatou demokracie.

A tak se před námi odehrává loutkové divadlo souboje mezi Babišem a demokratickým stranami. Víceméně této hře věříme. Ostatně nám mnoho nezbývá, neboť není moc alternativ. Dokola a dokola volíme menší zlo, zatímco jiní sahají k extrémním řešením, vetším zlům.

Věřím, že z toho existuje cesta ven, protože v této zemi je stále hodně slušných lidí a dříve nebo později se musí dostat alespoň na chvíli ke slovu. Nevím, kdy to bude a co se ještě všechno přihodí, ale občas se to stává.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama