ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2010 17:32:00

Odměny pro vedení VZP jsou skandální

Odměny pro vedení VZP jsou skandální

Je naprosto šokující, že navzdory jasnému politickému závazku premiéra Petra Nečase budou členům správní a dozorčí rady VZP i v příštím roce vyplaceny odměny.

V době, kdy vláda na jedné straně straší veřejnost všudypřítomnými škrty, a na straně druhé zcela ignoruje hrozící nebezpečí nedostatku akutní zdravotní péče kvůli odchodu lékařů, považuji rozhodnutí vyplácet odměny vedení VZP za naprosto skandální.

Jsem nucen připomenout výrok Petra Nečase ze srpna letošního roku, kdy právě v souvislosti s odměnami ve vedení VZP řekl: „Pokud je někdo v nějakém takovém orgánu z titulu své ústavní funkce, tak je za členství z titulu této funkce také odměňován." (HN, 20. srpna 2010) V návaznosti na tuto větu pak jedním dechem dodal, že bude chtít v rámci úspor odměny politikům zrušit. Bohužel, dnes musím konstatovat, že se jedná o další porušený slib premiéra Nečase.

Téměř patnáct milionů korun, které jsou pro příští rok vyhrazeny na odměny členů vedení VZP, by stačilo na navýšení platu několika desítek lékařů, kteří by pak nemuseli podávat protestní výpovědi a poskytovat dále zdravotní péči. Zaráží mne také, že přestože politici ve vedení VZP si odměny schvalovat nemusí, přesto tak učinili. Ptám se tedy, kde je před volbami tolik slibovaná „nová politická kultura"? Myslím, že takhle to voliči nechtěli.

Vyzývám předsedu Správní rady VZP Marka Šnajdra (ODS), aby na nejbližším zasedání Správní rady VZP zajistil, že odměny nebudou vyplaceny a budou naopak použity ve prospěch pacientů.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama