ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2011 11:13:54

Vláda seškrtala dotace a teď se diví, že v krajích nejsou peníze

Vláda seškrtala dotace a teď se diví, že v krajích nejsou peníze

Ministr Drábek kritizoval krajské samosprávy za to, že se snížily dotace pro církevní a neziskové organizace. Byl to však právě on, který z důvodů škrtů dotace na tyto účely pro kraje výrazně snížil.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek na dnešní tiskové konferenci, kterou pořádal společně se zástupci neziskových organizací působících na území krajů, kritizoval krajské samosprávy za to, že se snížily dotace pro církevní a neziskové organizace. Byl to však právě ministr Drábek, který z důvodů vládních škrtů dotace na tyto účely pro kraje výrazně snížil.

"Vláda drasticky škrtala přísuny peněz pro kraje a pan ministr se teď diví, že kraje nemají peníze," reagoval na slova ministra Drábka středočeský hejtman MUDr. David Rath s tím, že ministr Drábek se, stejně jako Kalousek, snaží přenést svou zodpovědnost na druhé.

Středočeský kraj dostal v loňském roce na sociální služby - tedy domovy seniorů, domovy pro mentálně postižené, adiktologická zařízení atd… - o 100 milionů korun méně než v předchozím roce. To je dokonce o 200 milionů (!) korun méně, než mělo k dispozici bývalé vedení v čele s Petrem Bendlem z ODS. "Středočeský kraj navíc pod vedením ČSSD nyní pokrývá mnohem větší rozsah sociálních služeb, než tomu bylo za úřadování ODS," vysvětluje hejtman Středočeského kraje.

Středočeský kraj tak byl donucen kvůli škrtům investovat peníze do svých zařízení poskytujících sociální péči, tedy do domovů seniorů, domovů pro mentálně postižené a dalších zařízení, protože by bez této nutné finanční pomoci došlo ke zhroucení celého systému sociální péče v kraji. "Pro soukromé a hlavně církevní organizace poskytující sociální služby, tak zbývá méně peněz - to je ovšem odpovědností ministerstva, státu či majitelů, nikoliv však krajů," říká MUDr. David Rath s tím, že kraje jsou odpovědné za svá zařízení, ve kterých se poskytuje péče desetitisícům potřebným.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama