MUDr. Jiří Běhounek

kraj Vysočina
  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2020 4:33:00

PPP projekty jsou v našem státě netradiční řešení investic

PPP projekty jsou v našem státě netradiční řešení investic

V rámci PPP projektu se rozjela výstavba nového domova pro seniory v Humpolci.

Symbolickým poklepáním na základní kámen byla dnes oficiálně odstartována výstavba nového domova pro seniory v Humpolci. Výstavbu a provoz SeniorCentra Humpolec realizuje Kraj Vysočina v rámci PPP projektu se společností SeneCura. Bude disponovat kapacitou 204 lůžek a jeho dokončení je plánováno na červen 2022. „Spolupráce veřejného sektoru s privátní společností je rychlou cestou ke zkvalitnění a posílení sociálních služeb. PPP projekty jsou v našem státě netradiční řešení investic, proto konkrétně v Humpolci nebyly přípravy snadné, ale pevně věřím, že tento model bude fungovat ke spokojenosti obyvatel našeho kraje a především klientů domova,“ říká Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

U slavnostního poklepání základního kamene SeniorCentra Humpolec se sešli zástupci Kraje Vysočina, společnosti SeneCura, města Humpolec a téměř pět desítek hostů. K nim promluvil i místopředseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch. Hosté byli seznámeni s plánovaným průběhem výstavby domova a s realizací celého PPP projektu.

Celý PPP projekt je realizován na základě koncesní smlouvy, kdy soukromý investor, společnost SeneCura, vybuduje zařízení na své náklady a po dobu 25 let ho bude provozovat. Domov bude součástí krajské sítě sociálních služeb a na jeho provoz bude kraj přispívat vyrovnávací platbou. Objekt bude po celou dobu trvání projektu ve vlastnictví Kraje Vysočina.

„Je nám ctí, že můžeme realizovat další projekt na Vysočině, a sice první PPP projekt v sociální oblasti v ČR. Jako příklad, v sousedním Rakousku, kde naše skupina poskytuje služby více než 20 let a kde je péče o seniory na velmi vysoké úrovni, disponuje v současné době 75 tis. lůžky v sociálních pobytových službách, z toho téměř 50 % tvoří soukromé neziskové nebo komerční organizace. Přístup státu k soukromému sektoru je zde velmi pozitivní, je vnímán jako rovnocenný partner při budování potřebných kapacit. Jako inspirace ze západních zemí by nám také mohla sloužit velká tradice dobrovolnictví z řad veřejnosti i rodin klientů. Velkým trendem jsou komunitní typy domovů a propojování generací,“ uvedla Dita Chrastilová, finanční ředitelka skupiny SeneCura.

Předpokládané dokončení stavby nové budovy je plánováno na prosinec 2021. Následovat by mělo nastěhování klientů a demolice starého objektu. Na jeho místě bude vybudována zahrada, kterou budou využívat nejenom klienti, ale i návštěvy a veřejnost. Termín pro kompletní dokončení stavby je stanoven na červen 2022.

SeniorCentrum Humpolec bude nabízet pobytové sociální služby Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem v 55 jednolůžkových a 74 dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Čtyřpodlažní budova bude mít tvar písmene ypsilon. Klienti zde budou mít k dispozici společenský sál, fitness centrum, hobby místnost, kapli nebo kadeřnictví. Jednotlivé pokoje budou uspořádány do tzv. „domácností“, kdy společný prostor obývá určitá skupina klientů, kteří se navzájem znají tak jako v domácím prostředí. Součástí domova bude i terapeutická zahrada Memory Garden s nekonečnými cestami, které slouží pro lepší orientaci klientů s demencí. Nový domov bude jakýmsi komunitním centrem v dané lokalitě, bude maximálně podporovat mezi­generační setkávání a rozvíjet soužití klientů, obyvatel, příbuzných, dobrovolníků, zaměstnanců a veřejných orgánů. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama