MUDr. Jiří Běhounek

kraj Vysočina
  • SOCDEM
  • Vysočina
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2010 13:48:56

Situace je kvůli vládě nejasná. Obávám se dopadů

Situace je kvůli vládě nejasná. Obávám se dopadů

Evropské projekty za půl miliardy pro jižní Moravu a Vysočinu musí čekat.

Usnesení vlády o zrušení spolufinancování regionálních operačních programů má další následky. Výbor Regionální rady Jihovýchod dnes neschválil 24 projektů doporučených k financování z evropských fondů. Do regionu Jihovýchod tak zatím nebude uvolněna více než půl miliarda korun určena na investice v obou krajích. Navíc i nadále je pozastaven sběr projektů v probíhajících výzvách a podepisování smluv s žadateli.

Důvodem pro toto rozhodnutí je usnesení Vlády ČR ze dne 11. srpna 2010, které zastavuje od roku 2011 spolufinancování regionálních operačních programů ze státního rozpočtu a Regionální rada Jihovýchod tak nemůže garantovat prostředky ve výši, o kterou mají žadatelé v projektech požádáno. Bylo tak porušeno předchozí vládní rozhodnutí o garanci státního podílu pro spolufinancování evropských projektů na sedm let v období 2007-2013. V Regionálním operačním programu Jihovýchod je usnesením Vlády ČR aktuálně ohroženo 183 projektů s podepsanou smlouvou v celkové výši 9,5 miliard korun, kofinancování ze státního rozpočtu je téměř 400 milionů korun.

Regionální rada Jihovýchod také dále pozastavila podepisování smluv s žadateli, kterým byla již dotace schválena a to až do odvolání.

„Obáváme se dopadů, které tato zatím nejasná situace může přinést městům a obcím v regionu Jihovýchod. Pokud vláda změní své rozhodnutí, jsme připraveni projekty neprodleně schválit," řekl dnes předseda Regionální rady Jihovýchod Jiří Běhounek.

Škrtem peněz vláda zásadně mění podmínky dotací poskytovaných z regionálních operačních programů. Škrtá peníze, se kterými již příjemci počítají, mají na ně uzavřené smlouvy a své projekty často již realizují. Například šestitisícové město, které má schválenou dotaci a podepsanou smlouvu na probíhající rekonstrukci základní školy, nyní nezíská 5,5 milionů korun jako spolufinancování svého projektu. V ročním rozpočtu samozřejmě s těmito neočekávanými náklady město nepočítá a ani nebude schopné je v nejbližší době získat.

Výrazně se tak zkomplikují podmínky čerpání finančních dotací z EU. Prostředky, které vláda navrhuje škrtnout, bude nezbytné zaplatit z veřejných zdrojů. Znamená to velké zatížení rozpočtů příjemců dotace, jmenovitě krajů, měst a obcí, ovšem kde zdroje získají, není vůbec jasné.

Pokud bude 22. září 2010 Vládou ČR odsouhlasen návrh státního rozpočtu s navrhovaným
0% kofinancováním projektů regionálních operačních programů a postoupen dále do Poslanecké sněmovny, hrozí ztráta téměř jedné miliardy korun pro rozvoj regionu jižní Moravy a Vysočiny.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama