ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2010 14:48:00

Každý musí umět říci svůj názor

Každý musí umět říci svůj názor

Ministerstvo kultury připraví jednotný systém pro všechna výběrová řízení.

Ministerstvo kultury ve velmi krátké době připraví jednotný systém zadávání, průběhu i vyhodnocení všech výběrových řízení, které bude resort vypisovat.

Základním bodem nového systému je stručně řečeno, veřejná kontrola. „My všichni, kteří v této zemi platíme daně, máme právo vědět maximum informací o řízení institucí, které jsou zřizovány a placeny státem, tedy zřizovány a placeny námi všemi. Nejde jen o to vědět, kdo bude danou organizaci řídit. Musíme vědět i takovou zdánlivou maličkost, kdo a proč jej do takové pozice vybral a jaký mu, prostřednictvím zástupců vzešlých z voleb, dává stát úkol," vysvětluje tajemník ministra kultury Stanislav Brunclík.

Jedna z prvních věcí, která se změní, je anonymita hlasování ve výběrových komisích. „Každý odborník, který dobrovolně zasedne ve výběrové komisi, musí umět říct nahlas svůj názor a důvod proč hlasuje pro jednoho uchazeče a ne pro druhého. Naštěstí to nepovažuji za normální jen já, ale zatím i všichni členové výběrové komise na nového ředitele Národní galerie, se kterými jsem měl tento týden možnost mluvit," upřesňuje ministr kultury Jiří Besser.

Právě výběrové řízení na ředitele Národní galerie, vypsané předchozím ministrem Václavem Riedlbauchem, bylo negativně poznamenáno anonymitou hlasování a i kvůli tomu je dosavadní výsledek řízení, mírně řečeno, nejasný. Ministr kultury ČR Jiří Besser už dříve řekl, že svůj další postup ve věci vedení Národní galerie zveřejní nejpozději do konce měsíce srpna.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama