ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2010 19:23:54

Na opravy státních kulturních objektů půjde 63 milionů

Na opravy státních kulturních objektů půjde 63 milionů

Jako skvělou zprávu hodnotí mimořádné peníze lidé z Národního památkového ústavu, který získal největší balík. Bezmála 40 milionů korun se před začínající zimou hodí dvojnásob.

„Jsme vážně hrozně rádi za každou korunu, takže radost je opravdu nepředstíraná,“ říká Ing. Jiří Sochor z oddělení investic a veřejných zakázek NPÚ.

Nové střechy se tak například dočká státní zámek Duchcov, který dostane i nový krov a strop nad hlavním sálem. Tyto zásahy už zámek potřebuje doslova jako sůl.

„Tam je problém, že v osmdesátých letech minulého století byla na střechu použita šindelová krytina, která je jednak historicky nesmysl, ale co je podstatnější, nebyla zrovna kvalitní,“ vysvětluje Ing. Sochor

Použití dřeva z nevhodné lokality, řezaného šindele namísto štípaného a další chyby si v čase vybraly svou daň. I přes velmi drahé konzervační nátěry došlo k zásadní degradaci dřevěné hmoty šindelů a jejich faktický rozpad. Do zámku citelně zatéká a konstrukci krovu napadla dřevokazná houba.

Součástí areálu státního zámku Duchcov je tzv. hospodářské křídlo, situované v severní části zámeckého komplexu. Od prosince 2008 jsou zde umístěny cenné sbírky Památníku národního písemnictví, zejména rukopisy a prvotisky význačných českých autorů. Historická hodnota uložených sbírek je nevyčíslitelná. O to cennější jsou peníze na opravu střechy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama