MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2016 14:15:49

Kupující má právo vědět, co kupuje

Kupující má právo vědět, co kupuje

Interpelace na ministra obchodu a průmyslu – ztracené informace pro spotřebitele u dýmkového tabáku a cigaret ze dne 8.12.2016

 

Vážený pane ministře,

omlouvám se za opakovanou interpelaci v předmětné věci. První jsem Vám odesílal v dubnu loňského roku. Bohužel, nejen že se vůbec nic nezměnilo, ale navíc nyní po schválení povinnosti „vylepšení“ obalů cigaret o odstrašující obrázky se jedná i o cigarety.

Nezpochybňuji sice potřebu ochrany před škodlivými účinky kouření, ale dokud se budou legálně prodávat a stát díky jim vylepšovat své příjmy, jde o určité pokrytectví. Nicméně podstatné je, že dle mého soudu na konzumenta legálně zakoupených, stále zdražovaných a několikrát zdaněných tabákových výrobků je nezbytné pohlížet jako na každého jiného zákazníka. Snad stále platí, že každý kupující má právo vědět, co kupuje, jsme-li si v této zemi všichni skutečně rovni.

Proto Vás žádám, aby bylo Vaším ministerstvem vyřešeno jak pro zákazníka zavádějící a tím matoucí přelepování obalů dýmkových tabáků, tak nyní i krabiček cigaret. Na dýmkových tabácích tak mizí velmi podstatné údaje o složení tabákové směsi, aromatizaci a ev. síle. Na cigaretách zcela podobně zmizely údaje o obsahu nikotinu, dehtu a tím síle. To pomíjím, že pomalu nepoznáte značku. Mimochodem je dosti zvláštní, že podobně se nechováme kupř. k alkoholu nebo jiným „škodlivým“ komoditám. Asi kapotu červeného ferarri vybavenou povinným označením „nepřiměřená rychlost zabíjí“ byste i Vy považoval za šílenství. Byť je to také pravda.

Ne, nejde z mé strany o podporu kouření, ale rovná práva všem, alespoň dokud bude obchod tabákovými výrobky legální a významným zdrojem příjmů státní pokladny. Jistě by bylo smutné – byť zajímavé - domáhat se těchto práv soudní cestou. Naše justice jednak není z nejrychlejších a má svých problémů i tak dost. Proto očekávám Vaše opravdu konkrétní vyjádření.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama