MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2021 22:13:00

Rozhodnutí proti uznávání zahraničních adopcí dětí stejnopohlavními páry vítám

Rozhodnutí proti uznávání zahraničních adopcí dětí stejnopohlavními páry vítám

Ústavní soud v tomto týdnu odmítnul možnost uznávat zahraniční osvojení dětí stejnopohlavními páry.

Podle soudu není možné, aby zahraniční právní úprava byla zneužívána k obcházení českých zákonů, které adopce dětí umožňují pouze manželským párům. Senátorka Jitka Chalánková rozhodnutí vítá a považuje ho v právním státě za jediné možné.

„Ústavní soud zcela správně upozornil, že otázku rodinných vztahů má řešit domácí právo na základě společenské diskuze a nelze ho nahrazovat zahraniční úpravou. Disentní stanovisko soudců Šimáčkové, Šimůnka a Šámala, podle kterého by měla česká justice respektovat faktické rodinné vztahy, považuji za zcela nepřijatelné. Takový postoj by do budoucna otevřel dveře k tomu, aby české soudy mohly posvětit i jiné formy vztahů, které české právo nezná nebo je dokonce trestá, včetně například uznávání mnohoženství či sňatků s nezletilými dívkami v muslimských rodinách,“ uvedla Chalánková.

Podle ní se situace může změnit, pokud zákonodárci změní definici manželství na svazek dvou osob a otevřou možnost k automatickým přiadopcím dětí jednoho z partnerů.

„Pro mě je taková změna nepřijatelná, protože předpokládá, že ze života dítěte je vyřazen jeden z biologických rodičů. Je třeba připomenout, že stejnopohlavní páry neadoptují pouze děti opuštěné, ale využívají často cestu tzv. náhradního mateřství. Tuto praxi považuji za morálně nepřijatelnou, protože s sebou nese riziko obchodování s lidmi vzhledem k tomu, že se k němu upisují především ženy ze sociálně slabého prostředí. A odmítám ji především z pohledu mezinárodně garantovaných práv dětí.“

Ústavní soud řešil případ registrovaných partnerů, Čecha a občana Trinidadu a Tobaga žijících v USA, kde si osvojili dvě děti s americkým občanstvím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama