MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

  • BPP
  • Olomouc
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2020 7:35:00

Jestli se chceme vyhnout diletantismu, musíme mít odborné komory

Jestli se chceme vyhnout diletantismu, musíme mít odborné komory

Senátor za KDU-ČSL Lumír Kantor s dalšími devatenácti senátory předložil návrh nového zákona o České komoře porodních asistentek, který mimo jiné umožňuje legalizaci domácích porodů za předem přesně stanovených podmínek.

 Podle Kantora má zákon stanovit práva a povinnosti porodních asistentek sdružených v jediné organizaci. „Vzhledem k historické tradici, kterou u nás řemeslo porodní báby mělo, je poměrně překvapivé, že se k tématu pojí desítky let trvající absence konstruktivního dialogu zúčastněných,“ říká Kantor.

Podle senátorky Renaty Chmelové ze senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí zvyšuje Komora nejen důvěru v porody v nemocnicích, ale i v jiných porodních zařízeních jako jsou například porodní domy. "Kromě toho Komora zaštiťuje i soukromé porodní asistentky, tak aby se nemocnice neobávaly s nimi uzavírat smlouvy, pokud si je rodička vybere. Domácí porody mohou vykonávat pouze porodní asistentky, které budou přezkoušené na základě jednotné metodiky,“ uvádí Chmelová.

Kantor uvádí, že ministerstvo zdravotnictví a odborné lékařské společnosti budou mít v komoře porodních asistentek jediného, jednotného a silného partnera. Zároveň dojde ke vzniku pravidel podle vědeckých a současných poznatků porodní asistence. „Zvýší se tak zcela zásadně bezpečnost pro rodičky, novorozence i samotné porodní asistentky. Podstatná je také struktura představenstva komory. Mají tam místo asistentky v nemocnicích, ale i ty, které chodí k těhotným ženám domů. Důležitý je také systém vzdělávání. To je například podstatné pro to, aby nemohly jít k porodům doma čerstvé absolventky školy bez praxe, nebo nedocházelo k anarchii v postupech,“ doplňuje Kantor, který je předsedou Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu.

Ve vzniklé komoře bude členství nepovinné, ale registrace všech asistentek bude povinná. Podobný model funguje třeba na Slovensku. „Porodní asistentky tak budou mít vyšší pravomoci, společenské uznání, ale i velkou odpovědnost. Tak jak si zaslouží. Jestli se chceme vyhnout diletantismu, musíme mít odborné komory. Spolupracující konstruktivně se státem i s blízkými profesemi,“ uvádí Kantor. Podporu zákona vyjádřily profesní organizace sdružující porodní asistentky i perinatologická sekce České gynekologické a porodnické společnosti. Na evropské úrovni pak European Midwives Association pod vedením paní Mervi Jokinen, která sdružuje členky z 27 zemí EU.

Kantorovi je téma blízké vzhledem k jeho praxi na Novorozeneckém oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde osm let působil ve funkci předsedy odborné neonatologické společnosti a v pediatrii pracuje dvacet let jako soudní znalec. „Mluvit o pravidlech porodů a uchopit je z hlediska bezpečnosti i komfortu rodičky a dítěte je velkou výzvou nejen pro lékaře, ale pro samotné porodní asistentky,“ dodává.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama