MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

  • BPP
  • Olomouc
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 22:02:00

Mám ještě několik otázek pro pana ministra

Mám ještě několik otázek pro pana ministra

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k návrhu usnesení Senátu k aktuální situaci v důsledku platných omezení v nouzovém stavu a celostátní očkovací strategii

 Milé kolegyně a vážení kolegové,

já s tím obsahem upraveného pozměňovacího návrhu kolegy Šimetky, Krause a Fialy souhlasím a budu hlasovat pro toto. Mám ještě několik otázek, chtěl jsem poprosit pana ministra, jestli by mi na ně odpověděl. Nechci tím komplikovat, ani dávat do toho usnesení nějaké další body.

Já jsem se jenom chtěl zeptat, jestli byste mi potom, pane ministře, neodpověděl, třeba i v závěru debaty, na pár otázek. Zajímalo by mě, jak se pracuje s doporučením. Ministerstvo zdravotnictví udělalo výběrové řízení na takovou jakousi kampaň, respektive spíš průzkum očkování, jak předejít některým problémům a tak dále, u firmy Ernst & Young. Jaké jsou výsledky toho doporučení? To doporučení vzniklo někdy během prosince, takže by mě zajímalo, jakým způsobem, ono to stálo několik set tisíc korun, byla od toho poměrně velká očekávání, takže jakým způsobem s tímto závěrem potom ministerstvo pracuje...

A potom ještě, jaké jsou výsledky, respektive kdy bude nějaká informační kampaň o očkování, která bude mít hlavu a patu z hlediska lockdownu. To byla ta akce, která byla nedávno začátkem ledna vypsaná Úřadem vlády, kde se sešli odborníci na marketing a snažili se vytvořit nějakou podporu. Tak by mě zajímalo, jak to všechno dopadlo. Protože se o tom psalo v médiích, že se to chystá, že to probíhá, potom výsledek najednou, jako když utne. Tak by mě zajímala tato situace.

Potom, první dodávka od AstraZeneca bude zhruba do 14 dnů. To bude to, co nám umožní, aby mohli praktici už třeba vyjíždět za svými osmdesátiletými a víceletými pacienty do jejich domovů a mohla aplikovat třeba mobilní týmy, nebo ti praktici vlastně mohli aplikovat očkování doma? Jenom by mě zajímalo, jaký bude rezervační systém? Jestli to bude i nadále přes ten současný systém, anebo jestli praktici pojedou mimo něj, po své vlastní ose. Protože tato otázka se mi poměrně často opakuje v tom, jak mám svoji imobilní maminku dostat do očkovacího centra nebo k praktikovi. Takže tohle by byla další otázka, jestli bych mohl poprosit.

Jaká je denní kapacita očkovacích center? Jaký výhled se tím plánovaným zvýšením dodávek od Pfizeru potom v následujícím kvartálu, jestli ta denní kapacita očkovacích center bude stačit? Jestli to máte spočítáno. Nebo respektive jak se potom s těmi vakcínami, teď jsem četl článek, že všechno je přislíbeno během února, hlavně během března, že se to nějakým způsobem odkládá, tak jestli na to bude Česká republika stačit... Kolik toho je dneska třeba ve skladech? To, že je naočkováno první dávkou 222 000 lidí a druhou dávkou 17 600, to je zajímavé číslo, které jsem se teď také dočetl. Zároveň v té informaci bylo, že je pozastaveno v některých krajích, pochopil jsem, očkování první dávkou, čili očkování první dávkou, na zatím 14 dní, tak jestli byste se k tomu trošinku vyjádřil, jestli bych vás mohl poprosit.

Potom jsem se chtěl zeptat na celkem důležitou věc, a to je, co budeme dělat s tím, že se zastavila péče, výrazně podle mě naroste potom zátěž nemocnic těmi stavy, které se teď vynechávají. Já jsem si udělal průzkum pěti moravských nemocnic, kde se lišily biopsie na patologiích. Jak se udělá biopsie, ta se pošle na patologii a z toho se potom určí, jestli ten vzorek signalizuje nějakou těžkou formu zhoubného nádoru, nebo jestli je to negativní.

V těchto pěti nemocnicích za rok 2019 a 2018 vyšlo 11 000 pozitivních vzorků, za rok 2020... Takže 2019 a 2018, 11 000 vzorků pozitivních a v roce 2020 10 000, čili tam je ztráta deseti procent lidí, kteří se pravděpodobně nedostanou a nedostavili třeba z různých obav a z různých důvodů na toto vyšetření, které by detekovalo včasné stadium zhoubného nádoru. Není pravděpodobné, že bychom se tak zlepšili v ČR, že by na tomto vzorku těch 11 000 došlo k takovému zlepšení na těch 10 000, čili snad jsem to řekl srozumitelně. Jedna z cest určitě, která k tomu vede, a také k tomu informování, je to, co už jste na ministerstvu zdravotnictví řešili, to je rozlišení osob nebo počtu úmrtí na covid a rozlišení počtu úmrtí na to, že je to nějaká komplikace způsobená covidem.

Čili ne přímo na covid, ale to, že tady mám před sebou třeba list o prohlídce zemřelého z dnešního rána, kde jako hlavní příčina, základní příčina smrti se uvádí diabetes mellitus s mnohačetnými komplikacemi a následky mozkového infarktu, jako základní příčina smrti, ale přitom je to zároveň s tím, že tam je laboratorně prokázaná covidová infekce, takže by možná bylo dobré udělat nějaký metodický pokyn pro pracoviště patologií, která by tuto věc zpřehlednila.

To jsem spíš chtěl dát jako námět, abychom věděli a ještě přesněji zjistili to, co jste správně zjistili nedávno na ministerstvu, že asi 30 % úmrtí je na covid, a ty ostatní jsou s covidem, čili 30 % nás zajímá, ještě by to bylo potřeba nějakým způsobem rozpracovat. Takže možná s odbornou společností patologicko-anatomickou by bylo dobré opravit vypisování listů o prohlídce zemřelého, protože víme oba dva, jakým způsobem se to může zkreslit v rubričkách „příčina smrti“. Čili toto jsou asi všechny otázky, byly by jich možná desítky a možná stovky, ale je to ten základ, na který jsem se chtěl zeptat ohledně očkování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama