MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

  • BPP
  • Olomouc
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2018 17:50:00

Reakce mě potěšila, přihlásilo se 21 zákonodárců

Reakce mě potěšila, přihlásilo se 21 zákonodárců

Obnovení parlamentního oddílu skautů - Zákonodárci chtějí pomáhat skautům z celé republiky v regionech, ale i v parlamentních lavicích.

Senátoři a poslanci napříč politickým spektrem obnovili činnost čestného skautského parlamentního oddílu. Ten fungoval už dříve – mezi lety 2002 a 2016. Od středy 25. dubna 2018 patří mezi jeho členy 21 zákonodárců z řad KDU-ČSL, STAN, Pirátů, TOP09 a ČSSD.

Čestný skautský parlamentní oddíl založil v roce 2002 poslanec a později senátor Petr Bratský. S jeho odchodem ze Senátu však skončil také oddíl, poslanci a senátoři navázali na tuto tradici až po dvou letech. Jedním z iniciátorů byl senátor za Olomouc Lumír Kantor.

„Oslovil jsem poslance a senátory napříč politickým spektrem. Reakce mě potěšila, přihlásilo se 21 zákonodárců, kteří za sebou mají různé skautské zkušenosti a příběhy. Někteří byli ve skautu třeba jen dva roky, ale skauting považují za nejzásadnější část svého života, další věnují dětem ve skautu celý svůj život. Smyslem obnoveného oddílu je pomoct dětem a mládeži, nejenom organizovaným zapsaným spolkem Junák – český skaut,“ vysvětluje Lumír Kantor.

V uplynulých letech pomohli členové obnoveného oddílu ve svých komorách Parlamentu ČR prosadit některé zákonné úpravy, týkající se např. organizace dětských táborů. Dnes začali na ministerstvu zdravotnictví vyjednávat o snížení byrokracie, především pokud jde o aktivity dětských organizací. Skautský oddíl má sloužit zejména k tomu, aby si jeho členové vyjasnili cíle a následně je prosazovali uvnitř svých politických klubů.

„Existuje Světová skautská parlamentární unie, ke které bychom se výhledově chtěli připojit, abychom mohli sdílet své zkušenosti s našimi zahraničními partnery, skautsky řečeno bratry a sestrami,“ doplňuje Kantor. Těžištěm iniciativ skautů z řad poslanců a senátorů ale zůstane práce v regionech a zapojení do aktivit zdejších skautských oddílů.

První schůzka po znovuobnovení oddílu proběhla ve středu 25. dubna ve Skautském institutu. Kromě parlamentních skautů se jí zúčastnil také 101letý Eduard Marek, jeden z nejstarších a nejrespektovanějších pamětníků skautského hnutí. Dále zakladatel oddílu Petr Bratský a také Jiří Zajíc, zakladatel České rady dětí a mládeže, současný předseda ČRDM Aleš Sedláček, starosta Junáka Josef Vyprachtický a ředitel Skautského institutu Miloš Říha.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama