MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

  • BPP
  • Olomouc
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2019 17:37:00

Zvýšením rodičovského příspěvku došlo k porušení Listiny základních práv a svobo

Zvýšením rodičovského příspěvku došlo k porušení Listiny základních práv a svobo

Senátoři KDU-ČSL Lumír Kantor a Šárka Jelínková připravují ústavní stížnost, která se bude zabývat rodičovským příspěvkem.

 Lidovci považují navýšení příspěvku za diskriminační, protože se netýká těch rodičů, kteří mají sice dítě do čtyř let věku, ale příspěvek už vyčerpali ve zrychleném režimu. KDU-ČSL se včera také přidala na stranu iniciativy Také pečujeme, která bojuje za spravedlivý rodičovský příspěvek.

„Přijetím zákona o zvýšení rodičovského příspěvku jen některým rodičům došlo k porušení Listiny základních práv a svobod a právního státu. Domníváme se, že princip, kdy jedna skupina rodičů je diskriminována proti druhé, je proti ústavnímu pořádku. A nemůže být tolerován, jen proto, že to vyhovuje politice některé strany či hnutí,“ uvedl jeden z iniciátorů stížnosti senátor Lumír Kantor.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný je rád, že se podařilo navýšit rodičovský příspěvek, ale nesouhlasí s tím, že zhruba 70 tisíc rodin na něj nemá nárok. „Od začátku jsme usilovali o vyšší rodičovskou a jsme opravdu rádi, že rodiče dostanou víc peněz. Ale nepřijde nám fér diskriminovat maminky a tatínky, kteří se již museli vrátit do zaměstnání,“ řekl šéf lidovců.

Podle Kantora by žádný stát neměl měnit pravidla hry během jejího průběhu. „Proto senátoři KDU – ČSL spolu s jinými podají ústavní stížnost pro nerovné zacházení ve spojení s právem rodičů na pomoc státu dle čl.32 odst.5 Listiny základních práv a svobod,“ dodal lidovecký senátor.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama