ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.03.2010 9:30:00

Celý Pákistán sledoval návštěvu Martina Bartáka

Celý Pákistán sledoval návštěvu Martina Bartáka

Návštěva ministra obrany v Pákistánu vzbudila mimořádný ohlas.

Islámábád, hlavní město druhé nejlidnatější muslimské země, navštívil místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták ve dnech 24. - 25. března 2010.

Reportáže v hlavním televizním zpravodajství, články v místních tištěných médiích. Návštěva místopředsedy vlády a ministra obrany Martina Bartáka v Pákistánu vzbudila mimořádný ohlas.

V návaznosti na rozšíření spolupráce se všemi afghánskými sousedy, ke které se zavázaly členské státy NATO na Summitu ve Štrasburku a Kehlu v dubnu 2009, a za účelem posílení vzájemné spolupráce České republiky a Pákistánu, jednal ministr obrany s předními představiteli pákistánské vlády.

Prezident Asif Akim Zardárí

Velkým diplomatickým úspěchem a projevem uznání bylo přijetí bylo přijetí českého ministra obrany na nejvyšší úrovni - pákistánským prezidentem Akimem Zardárím. Nejvyšší představitel Pákistánu vyjádřil eminentní zájem o prohlubování vzájemné spolupráce např. v oblasti energetické bezpečnosti a zbrojního obchodu.

Předseda vlády Yosuf Raza Gilaní

Premiér Raza Gilaní, který je současně místopředsedou Pákistánské lidové strany, přivítal spolupráci v boji proti terorismu a vyjádřil podporu probíhajícím rekonstrukčním procesům v Afghánistánu, kterému Pákistán pomáhá s výcvikem policistů a vojáků. Veškeré snahy pákistánské vlády směřují k posílení bezpečnosti země, se kterou sdílí svoji západní hranici. Předseda vlády rovněž potvrdil, že pákistánská vláda a ozbrojené síly uvažují o zavedení letounů L-159 do své výzbroje.

Ministr pro obranný průmysl Andul Qayyum Khan Jatoi

S ministrem Jatoi, který je v Pákistánu uznávaný především jako iniciátor mnoha veřejně prospěšných projektů, jednal Martin Barták o budoucí vzájemné spolupráci v oblasti ozbrojených sil a obranného průmyslu. Česká republika je připravena podpořit pákistánskou stranu mimo jiné v oblasti údržby a modernizace vojenské techniky a v rámci této spolupráce ministr Barták pozval pákistánskou delegaci k návštěvě ČR k bližšímu seznámení s kapacitami, které jsme schopni nabídnout.

Stěžejním bodem společného setkání se stalo podepsání Memoranda o porozumění, které vytváří institucionální základ pro budoucí spolupráci obou resortů obrany.

Vedle podpisu memoranda ministři společně zahájili seminář, na kterém se svými prezentacemi představila česká obchodní delegace. Zástupci českých průmyslových společností přijeli do Pákistánu společně s delegací resortu obrany.

Generál Tarif Majid

Předseda Sboru náčelníků štábu generálporučík Tarif Majid ocenil stávající bilaterální vztahy a přivítal podpis memoranda, jako nezbytného předpokladu rozvoje vzájemné spolupráce. Projevil zájem o spolupráci týkající se modernizace vrtulníků Mi-17 a o rozvoj spolupráce při zvyšování schopností ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Stejně jako ministr pro obranný průmysl vyjádřil poděkování za naši přítomnost a vyvíjené úsilí k obnově infrastruktury a bezpečnostní situace v Afghánistánu.

Základna speciálních sil Tabela

Martin Barták s delegací se v Tarbele seznámil se strukturou a úkoly speciálních sil pakistánské armády a ocenil jejich zapojení do boje proti terorismu.

Pakistan Aeronautical Complex Board Kamara

Letecký vojensko průmyslový komplex, zabývající se produkcí letounů a opravami vojenské letecké a radarové techniky, navštívila delegace Martina Bartáka druhý den návštěvy v Pákistánu. Představena byla celá struktura základny včetně provozních a vývojových hal.

Posilování obchodních vztahů

V rámci prohloubení ekonomické spolupráce navštívili zástupci českých obchodních firem společnost Heavy Industrie Taxila, jejíž činnost je zaměřena na modernizaci, přestavbu a repasi tanků čínské provenience, kterými je pákistánská armáda vyzbrojena.

Pakistan Ordonance Factories, druhá společnost, která se českým obchodníkům představila, se zaměřuje na výrobu střelných zbraní, výbušnin, nábojů, leteckých pum a protiletadlových a protiraketových střel.

Slavnostní otevření nové rezidence přidělence obrany ČR

Vyvrcholením programu návštěvy MV-MO Martina Bartáka bylo oficiální zahájení činnosti Úřadu přidělence obrany České republiky v Pákistánu, které proběhlo za přítomnosti zástupců místního diplomatického sboru a pakistánské vlády. Historicky prvním přidělencem obrany ČR v Islámábádu je plukovník Luboš Koudelka. Slavnostního zahájení otevření úřadu se ujal ministr obrany Martin Barták a ředitel Vojenského zpravodajství generálporučík Ondrej Páleník.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama