ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2010 11:50:00

Martin Barták v OVM z Afghánistánu

Martin Barták v OVM z Afghánistánu

Fischerův kabinet může požádat o navýšení vojáků pro Afghánistán i po volbách.

Vláda premiéra Jana Fischera by mohla ještě po květnových volbách parlamentu znovu předložit návrh na posílení české mise v Afghánistánu. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodli místopředsedové vlády - ministr obrany Martin Barták a ministr zahraničních věcí Jan Kohout.

Stávající návrh na posílení působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v Afghánistánu v roce 2010 podpořili pouze senátoři. Poslanci projednávání bodu přerušili.

Podle návrhu by mělo dojít ke zvýšení počtu českých vojáků v operaci ISAF v Afghánistánu o maximálně 55 osob - 15 instruktorů by mělo cvičit afghánské policisty v rámci provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, radiolokační jednotka v počtu do čtyřiceti osob se dvěma komplety radiolokátoru ARTHUR by pak měla na polské základně v provincii Ghazní pomáhat s ostrahou základny.

Ministr zahraničí Jan Kohout v Otázkách Václava Moravce, které se vysílaly živě z Kábulu, řekl, že variantou k aktuálnímu návrhu je i možnost restrukturalizace už schváleného počtu českých vojáků s tím, že by do Afghánistánu vyjelo více instruktorů pro výcvik afghánských bezpečnostních složek.

O vojáky, kteří by pomáhali s výcvikem budoucích policistů a vojáků, má ostatně eminentní zájem také Severoatlantická aliance: „Snažíme se posílit afghánskou armádu a policii. Co nám nejvíce chybí, je dostatek zkušených instruktorů, kteří by mohli školit nováčky," řekl v Otázkách generál Stanley McChrystal, velitel jednotek ISAF.

Ministr obrany Martin Barták minulý týden v Kábulu osobně tamním vládním představitelům znovu nabídl možnost školit budoucí afghánské policisty přímo v České republice. Jednalo by se s největší pravděpodobností o výcvik 20 či 30 rekrutů a čtyř či pěti důstojníků. „Je to jedna z cest. Nikdo nepochybuje o tom, že mnohem efektivnější a žádanější by bylo poslat české instruktory sem do Afghánistánu. Ale za pokus to stojí," řekl Martin Barták a zdůraznil, že návrh Ministerstva obrany bezezbytku respektuje současné priority Aliance v Afghánistánu - tedy důraz na budování bezpečnostních složek.

Mezi dalšími tématy, o kterých se v Otázkách mluvilo, byla současná povolební situace v Afghánistánu, důvěra ve správní orgány, působení mezinárodních sil v Afghánistánu, budoucnost českých zahraničních vojenských misí a fungování PRT v Lógaru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama