ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2010 12:35:01

Prezident Arménie nás uvádí jako příklad

Prezident Arménie nás uvádí jako příklad

Návštěva místopředsedy vlády a ministra obrany Martina Bartáka v arménské metropoli Jerevanu vzbudila mezi místními vládními představiteli velkou pozornost.

V pátek 26. března se ministr Barták setkal s ministrem obrany a prezidentem Arménie. Obě setkání měla dát základ spolupráci našich armád, rozvinout jednání v oblasti obranného průmyslu a upravit obecné právní podmínky pro naplňování spolupráce obou ozbrojených sil. Až dosud nebyly s Arménií bilaterální vztahy žádnou smlouvou o vojenské spolupráci ošetřeny.

Ministr obrany Seyran Ohanyan

Seyran Ohanyan uvítal Martina Bartáka s typickou arménskou pohostinností. Vzhledem k tomu, že Česká republika si je vědoma problematické bezpečnostní a politické situace v oblasti jižního Kavkazu, přišla s nabídkou vzájemné vojenské spolupráce. Český resort obrany může nabídnout zkušenosti z transformace armády, poskytnout vojenské experty a výcviková zařízení. Rovněž jako vedoucí země v problematice ochrany proti zbraním hromadného ničení umí poskytnout patřičné zkušenosti. Mimo jiné se hovořilo i o nabídce modernizací výzbroje ruské provenience, především o vrtulnících Mi-17 a tancích T-72, kterými jsou arménské ozbrojené síly vybaveny ve velkém počtu.

Seyran Ohanyan přivítal možnosti, které by napomohly nabízenou spolupráci uvést do praxe. Jako pozitivně nastavený trend spolupráce arménská strana hodnotí výcvik svých vojáků - nižších důstojníků v rámci britského programu realizovaného týmem BMATT ve Vyškově. Ročně tam Arménie vyšle okolo deseti osob. Ministr k otázce spolupráce dále prohlásil, že pro arménské ozbrojené síly budou cenné všechny zkušenosti, jež naše země získala díky členství v NATO a EU.

Stěžejním bodem jednání obou ministrů se za velkého zájmu místních médií stalo slavnostní podepsání Dohody o vojenské spolupráci, která do budoucna upravuje obecné právní podmínky pro naplňování spolupráce obou resortů.

Arménský prezident Serzh Sargsyana

Martin Barták jako místopředseda vlády a ministr obrany Arménii navštívil poprvé, a jak uvedl, doufá, že to nebude návštěva poslední. S prezidentem Sargsyanou se shodli na nutnosti sledovat a pozitivně usměrňovat bezpečnostní situaci v kavkazském regionu a Náhorním Karabachu. V této souvislosti prezident prohlásil, že při mnoha příležitostech uvádí bývalé Československo jako příklad klidného a mírového rozdělení země.

Serzh Sargsyana jednoznačně uvítal vojenskou spolupráci, kterou označil jako velmi potřebnou. Vzájemné dobré vztahy však chce rozvíjet také na poli obranného průmyslu a politického i hospodářského dialogu. Podepsání Dohody o vojenské spolupráci vidí jako první krok k dalšímu rozvíjení dobrých vztahů. Dohoda například upravuje podporu a prosazování spolupráce mezi českými a arménskými silami při jejich účasti v zahraničních mírových misích nebo výměny studentů ve vojenských vzdělávacích a výcvikových zařízení.

Závěrem návštěvy Jerevanu položil ministr Barták věnec k Památníku arménské genocidy, ke kterému každý 24. duben pokládají lidé květiny jako symbol uctění památky vyvraždění stovky tisíců Arménů v letech 1915 – 1917 za vlády "Mladých Turků".


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama