MUDr. Martin Gregora

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.08.2016 16:12:06

Dejme více peněz na regionální nemocnice

Dejme více peněz na regionální nemocnice

Jihočeské nemocnice nefungují špatně, do jisté míry mohou být vzorem pro jiné kraje a regiony.

Paradoxně současné levicové vedení kraje za tuto příležitost vděčí předchozím pravicovým vládám, protože ČSSD měla ve svém programu zrušení holdingu. Je ale třeba o takto vytvořený systém dále pečovat a cizelovat ho. Tady vidím určité nedostatky…

Klíčovým tématem je financování celého holdingu. Ze statistických dat vyplývá, že více než 85% zdravotní péče je realizováno v regionálních nemocnicích (původně okresní nemocnice), pouze kolem 15% činí specializovaná a vysoce specializovaná péče, kterou mohou poskytnout pouze kliniky, fakultní a krajské nemocnice. Ve světle těchto čísel bychom měli uvažovat i o přerozdělování finančních prostředků na provoz, včetně personálního zajištění a vybavení nemocnic v rámci kraje. Holdingová matka by se tedy neměla chovat jako včelí královna, ale spravedlivě přerozdělovat finance!

Dalším problémem, který obecně trápí zdravotnictví jako celek, jsou odchody zdravotnického personálu. V tomto případě je hlavní odpovědnost na vládní úrovni. Kraj může problém řešit jen v rámci přerozdělování prostředků. V současné době je tak pro ředitele nemocnic překvapivě snazší získat dotace na modernizaci než finance na mzdy.

Nabízí se tak jediná reálná cesta: podstatně zvýšit platby za pojištěnce a přiznat si, že systém je třeba zeštíhlit a zavést větší spoluúčast pacienta. Finanční spoluúčast pacienta je zároveň i jedním z důležitých nástrojů k omezení nadbytečných vyšetření. Jedině tak můžeme získat dlouhodobě stabilní systém financování zdravotnictví, který se obejde bez neustálých turbulencí a látání děr a dokáže vygenerovat vyšší odměny pro zdravotnický personál. Jedině tak zabráníme narůstajícímu odchodu našich lékařů a zdravotních sester do zahraničí.

Je to ale politicky velmi  citlivé téma, které nekonvenuje se sliby voličům, že bude jen a jen líp. Populismus ovšem ani našemu zdravotnictví, ani nám samotným, potenciálním pacientům, nepomůže.

MUDR. MARTIN GREGORA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama