MUDr. Martin Gregora

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2016 12:01:02

Populismus ohrožuje naše zdravotnictví

Populismus ohrožuje naše zdravotnictví

Doba, kdy se tahákem na voliče stalo zrušení poplatků ve zdravotnictví je pryč.

I současnému ministru zdravotnictví je jasné, že se bez určité formy spoluúčasti pacientů naše zdravotnictví neobejde. Vidíme to především na problému nedostatku zdravotnického personálu.

V současné době je totiž pro ředitele nemocnic snazší získat dotace na modernizaci než finance na mzdy. Vztahy s pojišťovnami jsou pokřivené.  Nabízí se tak jediná reálná cesta: podstatně zvýšit platby za pojištěnce a přiznat si, že systém je třeba zeštíhlit a zavést větší spoluúčast pacienta.

Otázka efektivity systému, tak jak ji například prosazuje ministr financí Andrej Babiš, není samospasitelná. Bez spoluúčasti se dříve či později neobejdeme. Finanční spoluúčast pacienta je i jedním z důležitých nástrojů k omezení nadbytečných vyšetření.

Je to ale politicky velmi  citlivé téma, které nekonvenuje se sliby voličům, že bude jen a jen líp. Když se systém nezačne konečně transformovat nyní, zvolna zdegeneruje. Jestliže v současnosti odchází 10 procent lékařů do zahraničí, je to málo, nic se prakticky neděje. Ale jazyková erudice současné generace studentů lékařských škol je o poznání vyšší než byla před pár lety a počet těch, kteří opustí tuto zemi a půjdou za lepším ohodnocením  práce, se bude rok od roku zvyšovat. Přijdou lékaři z Ukrajiny, Bulharska, Ruska, Afgánistánu. Budeme si muset zvyknout. Bohatí to nepocítí, ti si zaplati „lepší“ péči. Pocítí
to právě voliči levicově populistických stran a hnutí.

MUDR. MARTIN GREGORA
PRIMÁŘ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NEMOCNICE STRAKONICE
ČLEN KRAJSKÉHO PŘEDSEDNICTVA TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama