ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2010 13:46:28

Zdravotní péče v zahraničí bude mít jasná pravidla

Zdravotní péče v zahraničí bude mít jasná pravidla

Pacienti, kteří se za neakutní zdravotní péčí vydávají do zahraničí, budou už brzo v lepším postavení. Evropský parlament se dnes dohodl na směrnici, která dávám pacientům větší právní jistotu, než dříve.

"Přeshraniční zdravotní péče samozřejmě funguje už dlouho, ale některých svých práv se pacienti museli domáhat soudně. Tato směrnice zachová svobodu pacientů a dá jim i pojišťovnám jasná pravidla," řekl po hlasování europoslanec Milan Cabrnoch (ODS, EKR). "Je také dobře, že nedochází k žádné revoluci ani přílišné regulaci. Ve většině klíčových rozhodnutí zůstává hlavní slovo členským státům," dodal europoslanec.

Jedním z hlavních sporných bodů zůstávalo proplácení zdravotní péče v zahraničí. Podle směrnice, kterou dnes europarlament schválil, se mohou členské státy samy rozhodnout, zda bude péče hrazena přímo pacientem u lékaře, nebo na základě dohody mezi pojišťovnami. I nadále ale platí pravidlo, že výkon v zahraničí je hrazen pouze do výše jeho ceny v domovské zemi pacienta.

Členské státy také mohou samy určit, zda bude zdravotní péče v zahraničí podmíněna předchozím souhlasem pojišťovny, případně pro jaký typ péče bude souhlas vyžadován.

"Směrnice přináší jednoznačně prospěch těm, kteří se z vážných důvodů musejí léčit v jiné evropské zemi," myslí si Milan Cabrnoch. "Současně dává také příležitost pacientům z jiných evropských zemí, aby se mohli léčit u nás. Je to velká šance, protože naše zdravotnictví je kvalitní, relativně levné a má kapacity, které může nabídnout. Podstatné ovšem je, že směrnice, kterou jsme dnes schválili, v žádném případě nemůže způsobit nějakou vlnu ´zdravotní turistiky´. Rozhodně se nikdo nemusí bát, že by v českých nemocnicích dostávali přednost platící pacienti z bohatších zemí."

Směrnice, kterou v úterý schválil příslušný výbor Evropského parlamentu, musí ještě projít hlasováním na plénu, s největší pravděpodobností v lednu 2011. Rozhodnutí výboru ale většinou výsledek hlasování na plénu předznamenává.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama