ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2011 18:08:42

Máme jedinečnou příležitost

Máme jedinečnou příležitost

Dostavba dalších dvou bloků JE Temelín dnes není otázkou, zda vůbec, ale kdy a za kolik. Spotřeba elektřiny kromě krátkého útlumu v 90. letech neustále roste.

Trend potvrzují i dlouhodobé modely. Když se podíváme na situaci v Evropě, zjistíme, že rezervy mají jen 2 až 4 státy včetně ČR, které si dnes mohou dovolit elektřinu i vyvážet. Znamená to však jediné – již brzy pocítí Evropa citelný deficit elektřiny.

Český energetický mix se bez jaderných elektráren absolutně neobejde i vzhledem k budoucímu útlumu tepelných elektráren a očekávanému zvýšení spotřeby. Nenechme si namluvit, že spotřeba neporoste. S každou rostoucí ekonomikou se zvyšuje i spotřeba energií, a to máme před sebou ještě například éru elektromobilů. Současná situace ve světě zároveň nahrává tomu, abychom dostavbu realizovali co nejdříve. Můžeme dost ušetřit.

Světová poptávka po jaderných technologiích je ve vyspělých státech, na rozdíl od rostoucích ekonomik Číny a Indie, spíše v útlumu. Proto je zakázku vhodnější realizovat dříve, než i ostatní pochopí, že pouze sluncem a větrem budoucí poptávku neuspokojí, a ceny vyženou výše.

ČR disponuje stabilním geologickým podložím, vysokou projadernou podporou veřejnosti a stále ještě technickými kapacitami pro jaderné technologie. V minulosti jsme vyrobili téměř tři desítky reaktorových kompletů, a proto by byla škoda na tuto etapu nenavázat.

Netřeba ani připomínat, jaký jednoznačně pozitivní dopad bude mít zakázka na českou ekonomiku. Průmysl i stavebnictví již dlouho volají po podobném impulsu. Ani z pohledu ekologie není důvod, proč Temelín nedostavět.
Provoz JE nepředstavuje žádnou ekologickou zátěž a s využitím reaktorů čtvrté generace mizí i otázka uskladnění vyhořelého paliva. To se rázem promění na cenný zdroj energie na mnoho dalších let. Dostavba JE Temelín je přínosná energeticky, ekonomicky i politicky. Je pro nás mnohem výhodnější být energeticky zajištěni a případné přebytky exportovat než za zcela jiné peníze elektřinu v budoucnu nakupovat. Bude-li vůbec kde.

MUDr. Miroslav Ouzký, místopředseda oblastního sdružení a předseda europoslaneckého klubu ODS a poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama