ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2010 17:00:00

Primátor předal členům expedice Bergans Bajkal 2010 vlajky hlavního města Prahy

 Primátor předal členům expedice Bergans Bajkal 2010 vlajky hlavního města Prahy

Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém popřál mnoho štěstí členům první české expedice s cílem uskutečnit zimní přechod sibiřského jezera Bajkal.

Členové expedice Bergans Bajkal 2010, Vašek Sůra a Pavel Blažek obdrželi od primátora popsané vlajky hlavního města Prahy.

„Jsem rád, že se mohu zúčastnit představení takto ojedinělé expedice. Jedná se o vůbec druhou světovou expedici, která se koná pouze pomocí vlastních prostředků. Bez jakékoli pomoci, prostředků, psů a padáků. To je velice obdivuhodné a přeji celé expedici zdárný konec a mnoho štěstí při tak náročné cestě,“ vyjádřil svůj obdiv Pavel Bém.

Expedice Bergans Bajkal 2010 je první českou expedicí s cílem uskutečnit zimní přechod sibiřského jezera Bajkal od jižního po severní pobřeží. Vašek Sůra a Pavel Blažek se během následujícího měsíce pokusí překonat celou délku jezera, která činí více než 650 kilometrů. Tento přechod bude navíc probíhat bez jakékoli podpory zvenčí tzv. unsupported stylem, což ve stručnosti znamená, že expedice dojde s tím, s čím vyrazila – nic nepřijme, nic během cesty neodloží, nepřijme ani žádnou pomoc a také nebude používat tažné psy nebo padáky.

Tato expedice bude probíhat od 21. 2. 2010 do začátku dubna, přičemž čistého času na ledě by měla strávit zhruba čtyři týdny. Zbytek času musel být vyhrazen na dopravu k jezeru a zpět. Bajkal se v březnu nalézá uprostřed zimy, kdy se teploty pohybují mezi -20 až – 30°C a v noci klesají ještě níž. Led by v této době měl dosahovat tloušťky až jeden metr. Vzhledem k síle ledu by ponoření hrozit nemělo, ale musí se počítat s trhlinami a s míst, kde se rozpukané desky budou tlačit na sebe a vytvářet tak ledové torosy. V saních za sebou potáhnou členové expedice okolo 100 kilogramů, což je váha veškerého nezbytného vybavení a jídla na celou dobu.

Cílem expedice není jen přechod jezera, ale i snaha co nejlépe přiblížit podobné dobrodružné akce široké veřejnosti. Bergans Bajkal 2010 chce být expedicí otevřenou a komunikativní, která umožní lidem nahlédnout pod pokličku expediční kuchyně. Právě z tohoto důvodu byla zřízena webová stránka obsahující veškeré informace o expedici, jejích účastnících, seznam výstroje, kterou používají. Pomocí satelitního telefonu a modemu posílat zprávy, fotografie, krátká videa a podcasty přímo z cesty. Během příprav a celé expedice je také natáčen dokumentární film, který zachycuje, jak dobrodružná myšlenka začne nabývat konkrétnějších rozměrů až k úspěšné realizaci. Během následujících měsíců po ukončení expedice budou probíhat výstavy a přednášky, které budou průběh expedice zpětně dokumentovat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama