ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2010 16:32:08

Festival proti totalitě a násilí Mene Tekel

Festival proti totalitě a násilí Mene Tekel

V pondělí byl na Staroměstském náměstí slavnostně zahájen čtvrtý ročník mezinárodního festivalu Mene Tekel

Obsahem mnohažánrového festivalu jsou diskusní fóra, koncerty, výstavy, které budou po celý týden týden probíhat na mnoha místech hlavního města Prahy.

Program dnes zahájil primátor hlavního města Prahy Pavel Bém společně s náměstkyní Marií Kousalíkovou na Staroměstském náměstí veřejným shromážděním, doprovázeným vystoupením Jaroslava Hutky a Blue Effectu s Radimem Hladíkem.

„Už počtvrté se setkáváme na tomto místě, abychom podstoupili do jisté míry velmi bolestivý proces,“ řekl ve svém zahajovacím projevu primátor Pavel Bém a dodal: „Skutečné narovnání páteří stále ještě čeká na nás. I dvacet let po pádu komunismu sami sebe zahanbujeme neochotou přijmout pravdu o sobě, o svém národu, o své historii. I dvacet let po pádu totalitního režimu se tak z vlastní vůle hrbíme a křivíme a stále tak za nás musí bojovat ti, kteří za nás bojovali už před šedesáti lety. A proto i dnes prosím: narovnejme se, najděme odvahu podívat se do očí své minulosti a poděkujme znovu těm, kteří bojovali nejen za svobodu svou a svých rodin, ale především za svobodu naši.“

Hlavním tématem letošního festivalu je Intelektuální odboj proti totalitě. Jde zejména o umění, vzdělávání a diplomacii jako formu boje proti totalitním režimům. Tomu odpovídá i výběr hostů, kteří na festival zavítají. Jsou jimi například takzvaný nestor boje za lidská práva Tomor Aliko z Albánie nebo bývalý komunistický vězeň Andrija Vučemil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama