ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 10:00:00

Praha odpovědná

Praha odpovědná

Porovnání hospodaření Prahy a hospodaření státu

V loňském roce dosáhl schodek státního rozpočtu 192,2 miliard korun. Na základě toho se zvýšil státní dluh České republiky o více než 178 miliard na 1,178 bilión korun. Nejedná se o nikterak lichotivá čísla. Státní dluh se díky nehospodárnosti zvýšil od roku 2005 o 45%. Žádná vláda nedokázala s rostoucím schodkem udělat cokoliv a to ani v době rekordního 6% hospodářská růstu. Zadlužování země se tak absolutně vymklo kontrole.

Ve světle hospodaření státu vyvstává otázka, jak v době krize hospodaří naše hlavní město. Jak je na tom Praha se svým dluhem? Zatímco na celostátní úrovni můžeme při sestavování rozpočtu vypozorovat marnotratné a neodpovědné chování, v případě Prahy tomu je zcela opačně. Po katastrofálních povodních v roce 2002 se zadlužení města sice vyšplhalo na 32,7 miliard korun, ale už v roce 2010 se, dluh snížil na 22 miliard korun. Podařilo se tak zadlužení metropole snížit o pětinu! Hlavní město očividně své závazky neustále snižuje a od roku 2005 dokonce hospodaří s přebytkovým rozpočtem. Nicméně tím dobré zprávy o stavu městských financí nekončí. Vedení města neustále pracuje na další minimalizaci neefektivních provozních výdajů ve veřejné správě. Ačkoliv já, jakožto primátor hlavního města Prahy, jsem doposud navrhl úspory v kumulativní výši přes 1,5 mld. Kč, pokračujeme v hledání dalších vnitřních rezerv hospodaření.

Praha hospodaří dlouhodobě odpovědně. Provozní výdaje na chod hlavního města se nenavyšují. Přístup Rady hl. m. Prahy k sestavování rozpočtu je zkrátka velmi konzervativní a odpovědný. Nicméně ani Praze se nevyhnulo snížení daňových příjmů. Hlavní město naštěstí nikdy nedalo na optimistické predikce ministerstva financí, a proto se nyní nemusí vyrovnávat s propadem plného rozměru.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama