MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2010 9:56:14

Na nálepku eurorealisty jsem hrdý

Na nálepku eurorealisty jsem hrdý

I český senátor musí ve své práci sledovat hned tři horizonty – jeden tvoří samozřejmě jeho volební obvod, další Česká republika jako celek (a jeho hlavní priorita!) a tím třetím je proces evropské integrace.

Ten je však stále ve zrodu a tak jeho tvary a rytmus se stále mění a bude ještě dlouho trvat, než se dohodneme (a nebo nám bude dovoleno se dohodnout?) na jeho dalším směru.

Pouze byrokrati či příznivci sociálního inženýrství si přejí, aby bylo vše rychle nalinkováno a bez rozmyslu hnáno kupředu jako kdysi u nás v době gottwaldovských pětiletek. Proto se před časem objevily nálepky eurooptimista a europesimista. Ta první je myšlena pozitivně a druhá v podstatě jako nadávka. Já se však každopádně nehodlám hlásit ani k jedné z nich.

Eurooptimisté mi silně svým nadšením bez rozmyslu připomínají svazáky z 50. let a europesimisté potom mravence v marné sisyfovské snaze zastavit proces, který se snad již zastavit ani nedá. Nyní jde hlavně o jeho kvalitu.

Proto, pokud by mne v tomto směru chtěl někdo nálepkovat, tak prosím o označení eurorealista. To je člověk, který vychází z tohoto, že proces evropské integrace probíhá a při vědomí jeho pozitiv a negativ se nedá zastrašit, aby nehovořil i o věcech negativních. Proto požaduji u všech členských zemí rozpočtovou kázeň, zastavení byrokratizace EU a dalších nešvarů, které by nám z unie záhy udělaly neproduktivní „RVHP s lidskou tváří“…

Základním předpokladem autentické evropské politiky má být nikým nezpochybňované právo senátorů a poslanců národních parlamentů i ministrů národních vlád ve svobodném dialogu se postavit proti těm jevům, které nás odvádějí od původní myšlenky volného pohybu osob, peněz a služeb v evropském prostoru. Myslím si, že to je úkol, který bychom měli spolu s otázkami evropské bezpečnosti řešit místo naplňování záplavy směrnic třeba o pomazánkovém másle…

Přemysl Sobotka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama