MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2010 13:30:23

Nad všechny pranostiky světa…

Nad všechny pranostiky světa…

Jsou lidé, kteří si po předcích pamatují staré české pranostiky, rádi je citují a rádi jimi poměřují aktuální situaci v přírodě.

Na dnešní den například připadá pranostika „Na sv. Jeronýma stěhuje se k nám už zima.“, která mi však tentokrát nijak nepřipadá originální, protože lze s pravděpodobností více než velikou předpokládat, že se poslední den září ve střední Evropě už v plavkách na lehátku příliš neopálíme…

Naplno jsem si to opět uvědomil před několika dny, kdy u nás na Liberecku opět pršelo a já spolu s čtenáři těchto řádků zcela jasně věděl, že tentokrát už nebude existovat žádné přísloví, pranostika, slovo útěchy, peníze ani pojištění, které by rychle uzdravily především psychiku těch, kterým opět nesmlouvavá příroda dala ránu, po které se těžko zvedá ze země.

Nezbývá nám všem než opět podat pomocnou ruku a doufat v sílu a odolnost postižených, že se ani podruhé nedají zlomit. Lehce se to říká, mnohem hůře se to však musí prožít na vlastní kůži. Proto nechci zbytečně plýtvat slovy, ale rád bych upozornil na jednu prostou skutečnost.

Vedle prostých pranostik existují i pranostiky politické. Dnes jde  zpravidla o prognózy politologů a nebo novinářů a ty bývají většinou ještě negativnější než ty, které mají něco společného s předpověďmi počasí. Nedovolme se otrávit jedněmi ani druhými, ale snažme se zůstat ve víře, že nás smůla nemůže pronásledovat donekonečna.

Proto jsem přesvědčen, že nad všemi černými pranostikami světa časem zvítězí lidská  slušnost, sousedská vzájemnost a pomoc těch, kteří mohou pomoci. I když na nás nebudou svítit kamery a obdivovat nás novináři, naše pomoc bude dvojnásob cenná…

Přemysl Sobotka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama