MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2014 9:42:49

Odhalení pomníku studentovi a oběti komunistické zvůle Karlu Bacílkovi

Odhalení pomníku studentovi a oběti komunistické zvůle Karlu Bacílkovi

Na domě v Trojické ulici č. 2 bude v úterý 27. května 2014 odhalena pamětní deska Karlu Bacílkovi, jedné z prvních obětí komunistických represí z řad studentů.

Pamětní deska je výsledkem společné iniciativy městské části Praha 2, mezinárodního projektu proti totalitě Mene Tekel, Konfederace politických vězňů a Pražského akademického klubu 48. K projektu se připojil místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka. Pamětní desku nechala vyrobit a instalovat městská část Praha 2.„Považuji za ostudu, jak málo si ve srovnání s mrtvými z obou světových válek připomínáme oběti čtyřiceti let komunistického režimu,“ říká starostka MČ Praha 2 Jana Černochová a zdůrazňuje: „Smyslem odhalením pamětní desky ve dnech, kdy si připomínáme výročí popravy studenta Bacílka, je upozornit na skutečnost, že oběťmi totalitního režimu byli i mladí lidé.“Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka k odhalení desky uvádí: „Považuji za důležité, že se tato pamětní deska odhaluje právě v době, kdy jsme svědky stále častějších a agresivnějších pokusů revidovat minulost, potlačit povědomí o zločinecké podstatě komunistické totality a celou komunistickou vládu zlehčovat a změkčovat. Tato deska je jasnou připomínkou toho, co to komunismus ve skutečnosti je.“

Karel Bacílek byl ve věku 29 let popraven dne 24. května 1949 v 5 hodin 30 minut. Spolu s dalšími dvěma spolužáky byl zatčen v prosinci roku 1948. Po brutálním výslechu se přiznal k vykonstruované trestné činnosti, účasti v ilegální skupině „Pravda vítězí“. Tato skupina byla vytvořena a řízena agentem Vojenského obranného zpravodajství pplk. v.v. Josefem Hruškou, jehož řídícím orgánem byl plk. Richard Myslík z Reicinova 5. oddělení hlavního štábu. Velice aktivního agenta provokatéra Hrušky se po vykonané práci rozhodli nadřízení zbavit, a tak byl rovněž odsouzen k absolutnímu trestu a popraven. Již v době Pražského jara 1968 byl Karel Bacílek rehabilitován.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama