MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2010 20:12:00

Rovnice politického úspěchu = program + styl chování

Rovnice politického úspěchu = program + styl chování

Opakovaně jsem varoval, že největším nebezpečím pro ODS je sebedestrukce.

Na posledních kongresech a ideových konferencích ODS jsem opakovaně varoval, že největším nebezpečím pro ODS je sebedestrukce, kdy ji zničit můžeme jen my sami – leností, sebeuspokojením z dosažených výsledků, politikařením, hloupými aférami, hádkami, nejednotou a halasnými prohlášeními pro média, že v této straně není něco v pořádku.

Proto jsem tentokrát z výsledků 21. kongresu ODS naladěn optimisticky, protože jsem přesvědčen, že jsme snad v drtivé většině po volbách do Sněmovny pochopili, že musíme jít s pozitivní energií dopředu bez opakování minulých chyb, protože jsme od voličů (spolu s dalšími pravicovými a středovými stranami) dostali znovu šanci ochránit tuto zemi před neodpovědným populismem mocichtivých vyznavačů hesla „po mně potopa“.

Opět si musíme opakovat, že demokracie nejsou jen svobodné volby a místa, které v nich lze získat. Jde především o politickou kulturu, v které žijeme, o kvalitu našich životů. Jednou věcí je kvalitní program, další jeho nositelé a jejich styl chování. Konzervativní politik se nemůže chovat jako žižkovský frajer z dob c. k. monarchie a nebo vekslák z éry předlistopadové. To přenechejme těm, kteří v tomto prostředí mají kořeny přímo rodinné, a proto podle toho vypadala i jejich předvolební kampaň, která svou agresivitou předstihla i komunisty.

K otázce programu potom připomínám starou pravdu, že každá konzervativní politická strana by měla mít svůj program trvale daný a že by jej měla jen detailech aktuálně modernizovat v souvislosti s konkrétně nastalými problémy ve společnosti. V tomto případě bych rád připomněl tzv. Čtyři poděbradské artikuly z roku 1998. Principy nedotknutelného soukromí, levného státu, nezadlužené budoucnosti a solidarity zodpovědných zůstávají pro nás trvale závazné a nemá smysl dělat každý rok z programu strany nové slohové cvičení, které hledáním nových výrazů a termínů jen mate členy i voliče.

Kéž by i Evropská unie, jejíž jsme již několik let součástí uvažovala stejně a své původní myšlenky volného pohybu osob, peněz a služeb upřednostnila před tendencemi centrálně řízených socialistických experimentů.

Neslibujme voličům hlouposti či nesplnitelné sliby, ale s věrohodným obličejem a chováním podpořme směřování naší země ke kulturní formě demokracie a dlouhodobé prosperity. Je to sice pracné, zabere to mnoho času, ale vyplatí se to nám všem. Není to jednoduché a je třeba k tomu každý den hledat i odvahu jako v případě odvolání Mirka Topolánka z funkce, kdy bylo zcela nutné se rychle vzepřít stylu chování, který k nám nepatřil.

Především to dá však opět věrohodnost pravicové politice a naší straně přinese nové sympatizanty. Dá se předpokládat, že by měli být z větší části z mladé vzdělané generace, která je však vedle zdravého rozumu také vždy citlivá na jakékoliv projevy nabubřelosti, neupřímnosti a jalových frází. Program máme dobrý. Teď jde jenom o to, aby náš styl chování zůstal přirozený a tím pádem i srozumitelný a přijatelný pro největší počet lidí.

Přemysl Sobotka
předseda Senátu PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama