MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2012 12:05:00

Zabraňme vzniku jakési nové RVHP s lidskou tváří

Zabraňme vzniku jakési nové RVHP s lidskou tváří

Projev 1. místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky na 7. ročníku „Ceny Michala Tošovského“.

 Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych vás srdečně uvítal zde na půdě českého Senátu na 7. ročníku udělování Výroční ceny Michala Tošovského, která je věnována význačným osobnostem s pozitivními a funkčními postoji k odstraňování byrokracie.

Všichni dobře víme, že boj s byrokracií je věčný a že jeho účastníci jsou většinu času v Sisyfově roli. To nás však nesmí odradit, protože jedinou konstantní zásadou boje s byrokracií je úkol v tomto boji nikdy neustat. Mohli jsme se o tom přesvědčit po pádu komunistické totality u nás, která byla právem spojována s přebujelou a zkostnatělou byrokracií. Jen naivní lidé mohli uvěřit, že když KSČ ztratí svou moc, problém byrokracie se u nás stane marginální záležitostí na úrovni několika úředníčků kdesi na malém městě.

Situace je dnes spíše horší, protože problém byrokracie není jen problémem našich zákonů a české veřejné správy, ale je to stále více problém celoevropský, protože především západoevropští socialisté příliš nereagují na negativní historické zkušenosti nových zemí Evropské unie s centralismem a byrokracií. Naopak, někteří z nich chtějí alespoň trochu ochutnat falešného kouzla „pětiletek“ a státních plánovacích komisí, což přináší negativní dopady na celý proces evropské integrace.

Naším úkolem je proto zabránit pokusům o vznik jakési nové „RVHP s lidskou tváří“, kdy by bylo vše regulováno a řízeno od psacího stolu daleko od problému lidmi, kteří o daném problému nic neví, ale na vše mají tabulky a směrnice. Nesmíme umožnit milovníkům centralismu a byrokratické mentality využít retardující procesy degenerace evropské integrace k vzniku v jednoho nemohoucího a konkurence neschopného superstátu jenom proto, že v něm naleznou k nesmírné škodě Evropy jako takové dočasný ráj.

K tomu je potřeba spojovat v Evropě lidi se zdravým rozumem. Jsem proto velice rád, že laureáty Ceny Michala Tošovského se v minulosti stali nejen Češi, ale také občané Irské republiky za odmítnutí Lisabonské smlouvy (2008), nizozemský novinář, úředník a současný politik za Belgii Derk-Jan Eppink. Eppink za knihy Život evropského mandarína a Ohňostroj evropské byrokracie (2010) a loni společná evropská normalizační instituce CEN/CENELEC za trvalý a principiální postoj při prosazování takzvané měkké regulace, která stojí v protikladu vůči úřednické regulaci.

Věřím, že myšlenka efektivního státu dokáže získat na svou stranu v Evropě i České republice mnoho lidí a jsem rád i za Michala Tošovského, že dnes se někteří z nich sešli k jednání a výměně zkušeností opět zde na půdě českého Senátu.

Děkuji vám za pozornost.

MUDr. Přemysl Sobotka
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním
1. místopředseda Senátu PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama