MUDr. Róbert Teleky, MBA

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 18:27:00

V případě stavebního povolení platí výjimka

V případě stavebního povolení platí výjimka

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k energetickému zákonu

 Kolegyně a kolegové,

předmětný návrh novelizace energetického zákona reaguje na akutní problémy na trhu s energiemi a navazuje na předchozí novely z tohoto roku. Cílem tohoto návrhu je konkrétně podpora výstavby OZE a snížení naší závislosti na dovozu paliv z Ruska. Návrh tak posiluje resilienci České republiky a zároveň podporuje naše závazky na snižování emisí CO 2.

Zmíněné cíle návrh plní tak, že odstraňuje byrokratické překážky při výrobě menších obnovitelných zdrojů energie a to tím, že významným způsobem zvyšuje hranici pro povinnost získat pro takové zdroje stavební povolení a licenci Energetického regulačního úřadu. Konkrétně pak tuto hranici nově stanovuje na 50 kW. Do této kategorie se již vedle rodinných domů vejdou i menší bytové domy či sklady a podobně.

V případě stavebního povolení však platí výjimka a to pro stavby vodního díla, kulturní památky, zvláště chráněného území památkové rezervace a památkové zóny. V těchto případech bude povolení nadále vyžadováno, nicméně tyto výjimky považuji za pochopitelné a odůvodnitelné. Pokud bude projednávána novela schválena, lze také předpokládat, že dojde k masivní výstavbě menších OZE. To vedle splnění primárních cílů, které jsem zmínil v úvodu, pomůže i českému hospodářství a dojde k vytvoření nových pracovních míst.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama