MUDr. Svatopluk Němeček, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2016 22:09:00

Do reformy psychiatrické péče se zapojí odborná společnost a pojišťovny

Do reformy psychiatrické péče se zapojí odborná společnost a pojišťovny

Ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny a Psychiatrická společnost ČLS JEP podepsaly Memorandum o spolupráci na realizaci reformy psychiatrické péče v ČR.

„Věřím, že společný závazek umožní efektivní reformu psychiatrické péče, která má zvýšit kvalitu života a péče o psychicky nemocné pacienty,“ řekl při podpisu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Cíle Strategie reformy psychiatrické péče jsou:

  • zvýšit kvalitu života osob s duševním onemocněním;
  • zvýšit kvalitu psychiatrické péče systémovou změnou organizace jejího poskytování;
  • omezit stigmatizaci duševně nemocných a oboru psychiatrie obecně;
  • zvýšit spokojenost uživatelů s poskytovanou psychiatrickou péčí;
  • zvýšit efektivitu psychiatrické péče včasnou diagnostikou a identifikací skryté psychiatrické nemocnosti;
  • zlepšit provázanost zdravotních, sociálních a dalších návazných služeb;
  • humanizovat psychiatrickou péči.

Spolupráce všech signatářů Memoranda bude spočívat ve sdílení informací a účasti zástupců všech stran na práci odborných a expertních týmů. Účelem Memoranda je ujištění o společném postupu při zajištění udržitelného financování zdravotních služeb, které vzniknou v souvislosti s uplatněním reformních kroků.

V rámci reformy budou zřizována Centra duševního zdraví (CDZ) jako mezičlánek mezi ambulantní a lůžkovou psychiatrickou péčí. Poslouží prevenci hospitalizací či jejich zkracování a pomohou dlouhodobě hospitalizovaným pacientům znovu se zapojit do běžného života. Centra duševního zdraví budou poskytovat individuální služby všem klientům ze spádové oblasti bez čekací doby. Ve spolupráci organizace Fokus Praha s Psychiatrickou nemocnicí v Bohnicích již funguje první CDZ v Praze 8, do roku 2022 vznikne 30 takových center. V nich budou pracovat týmy složené z psychiatrů, klinických psychologů, sester a sociálních pracovníků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama