MUDr. Tomáš Julínek, MBA

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2010 14:10:00

V případě Epopeje jsem bezmocný

V případě Epopeje jsem bezmocný

Praha se po víc jak 80 letech rozhodla, že má zájem o Muchovu Slovanskou epopej.

Slovanská epopej Alfonse Muchy po 47 letech opouští Moravský Krumlov a putuje do Prahy. Je mi z toho smutno. Jako ostatně asi každému z jihu Moravy, kde si už dávno unikátní cyklus dvaceti pláten z české a slovenské historie našel svůj domov.

Je známá věc, že ivančický rodák Alfons Mucha, daroval Slovanskou epopej Praze a jejím prostřednictvím celému svému národu. Ovšem pod tou podmínkou, že pro ni město postaví důstojný výstavní prostor. Bylo to v roce 1928, kdy Mucha své dílo dokončil a kdy bylo poprvé a naposledy v metropoli vystaveno v prostorách Průmyslového paláce. Od té doby město o obrazy nejevilo pražádný zájem a nechalo je ve skladech chátrat. V padesátých letech byla epopej přesunuta do Moravského Krumlova, kde se ji podařilo zrestaurovat za nemalého přispění místních občanů. Veřejnosti se ukázala znovu až v roce 1963, kdy byla umístěna v zajímavých prostorách Rytířského sálu a kaple moravskokrumlovského zámku.

Toto původně dočasné řešení vydrželo půl století. Za tu dobu jsme si všichni zvykli, že epopej je symbolem Moravského Krumlova. Toto umístění má navíc svou logiku, protože Moravský Krumlov je deset kilometrů vzdálen od Muchových rodných Ivančic. Zde se také - kde jinde než v jeho rodném domě - nachází jeho muzeum. Vznikl tak zajímavý turistický cíl, který přiláká až 20 000 návštěvníků ročně. Ti mohou zároveň objevit přírodní krásy a zvláštnosti moravskokrumlovského a ivančického regionu. Turismus je pro tento kraj s vysokou nezaměstnaností nadmíru důležitý. Více než milion korun vybraných na vstupném je pro Prahu jako nic ale pro Moravský Krumlov to rozhodně není zanedbatelná částka. Přitom letos se bude slavit 150. výročí narození Alfonse Muchy, což je příležitost pro Ivančice i Moravský Krumlov. Nerozumím tomu, proč jim chce Praha tuto možnost blýsknout se vzít; zvláště když v pražském prostředí přesycené kulturními atrakcemi hrozí spíš „zneviditelnění" Muchovy Epopeje.

Navíc není zcela jasné, proč k tomuto zbrklému stěhování dochází právě nyní. V metropoli ji možná uvidí více Japonců, nic jiného mě nenapadá. Oficiálně udávaným důvodem pro přesun Muchova díla do Prahy je dlouhodobě zanedbávaný stav moravskokrumlovského zámku. Že tam v současné době začíná jeho nákladná rekonstrukce jako by nehrálo žádnou roli.

Tento podivně vysvětlený přesun korunuje 80 let neúcty Prahy k mistrovu odkazu. Epopej bude dočasně vystavena ve Veletržním paláci. Smlouva je zatím podepsána na osm měsíců. Co bude dál, zatím jasné není. John Mucha je taky proti.

Senátorovi nepřísluší přivazovat se k obrazům jako aktivisté k atomové elektrárně. To není role zákonodárce. V případě Epopeje jsem bezmocný, žádný zákon jejímu stěhování nezabrání. Občanský protest v tomto případě chápu.

Vyšlo na blog.idnes.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama