MUDr. Zdeněk Fink

1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • krajský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2018 18:29:00

Salon republiky by mohl být památkou UNESCO

Salon republiky by mohl být památkou UNESCO

Před více než deseti lety památkáři a zástupci města naznačili ambici usilovat o zápis Gočárovy stopy v Hradci Králové na Seznam světového dědictví UNESCO.

 Nyní má město studii, která potvrzuje, že na Seznamu světového dědictví ani v indikativních národních seznamech smluvních stran Úmluvy o světového dědictví UNESCO se nevyskytuje město nebo jeho část, která má srovnatelnou hodnotu s moderním urbanismem a architekturou Hradce Králové z první poloviny minulého století. Vedle podání podnětu ministerstvu kultury na zápis na národní indikativní seznam UNESCO studie doporučuje i prohlášení významných Gočárových budov za národní kulturní památky.

Komparativní studie, kterou zpracoval tým historiků a památkářů, navrhuje, aby město podalo podnět na ministerstvo kultury na zařazení statku „Salon republiky“ – moderní architektura a urbanismus Hradce Králové na národní Indikativní seznam UNESCO. „Moderní architektura Hradce Králové uceleně dokumentuje vývoj urbanismu a architektury od konce 19. století do začátku druhé světové války. Potvrzuje unikátní dialog osvíceného starosty s generacemi předních českých architektů a urbanistů, který umožnil propojit dopravní a technické uspořádání města s jeho reprezentativními a veřejnými prostory,“ popisuje závěry komparativní studie Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu. O podání podnětu rozhodne městské zastupitelstvo na konci června.

Dalším doporučením dokumentu, který detailně popisuje a dokumentuje zcela mimořádné období rozvoje města, je vytvoření druhé památkové rezervace, kterou by mělo tvořit nové historické centrum Hradce Králové v západní části druhého městského okruhu. „Tato část města si zaslouží vyšší stupeň památkové ochrany, než dosavadní památková zóna. Moderní architektura Hradce Králové je podle dokončené studie nejen v celorepublikovém měřítku zcela výjimečná,“ říká primátor města Zdeněk Fink. Zároveň chce město podat podnět na ministerstvo kultury na vyhlášení objektů areálu Sboru kněze Ambrože a školského okrsku s mateřskou a základní školou a gymnáziem na Tylově nábřeží za národní kulturní památku.

I přes potvrzení studie, že „Salon republiky“ nemá mezi kandidáty na zapsání do seznamu UNESCO přímého konkurenta, neznamená pro město jistotu úspěchu. „Je to záležitost mnoha okolností. Pro naše město by to bylo samozřejmě ohromné ocenění a příležitost, nicméně už jen soupis čekatelů z Česka je dnes poměrně nabitý. Pokud se Hradci podaří dostat alespoň na tento indikativní seznam, který je jakousi oficiální nominací jednotlivých smluvních stran na seznam světového dědictví UNESCO, bude to znamenat pro Hradec Králové významný úspěch,“ dodává primátor.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama