MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2019 8:35:00

Je zřejmé, že prezentované výpočty návratnosti byly jen marketingovou chimérou

Je zřejmé, že prezentované výpočty návratnosti byly jen marketingovou chimérou

Komentář primátora Zdeňka Hřiba k seznamu nemovitostí, zaslanému od ÚZSVM

 Děkuji ÚZSVM za zaslání seznamu budov určených k vyklizení a budeme se jím teď intenzivně zabývat. Bohužel v něm stále chybí jedna ze zásadních částí. Není z něj totiž patrné, jak by měly být budovy určené "pro veřejnost" do budoucna konkrétně využívány. Ve výpočtu ekonomické návratnosti, který pan premiér často zmiňuje, zcela chybí vyčíslení nákladů na adaptaci budov k jejich novému účelu. Nejde rozhodně o detail. Ministerstvo financí v současné chvíli plánuje razantní rozpočtové škrty, takže mám logicky obavu o financování nutných úprav. Bylo by opravdu skandální, kdyby historické budovy v centru města zely prázdnotou, chátraly a po opuštění úředníky nenašly smysluplné veřejné využití.

Seznamem se budeme podrobně zabývat, nicméně už nyní je zřejmé, že původní prezentované výpočty návratnosti byly jen marketingovou chimérou. Pan premiér tvrdil, že za nájmy opuštěných objektů ročně ušetří půl miliardy. Dle seznamu jde ve skutečnosti o necelých 300 mil Kč. Podobně virtuální se ukázalo původní tvrzení o úspoře 13 miliard za pět let provozu a údržby, protože reálná výše těchto nákladů u budov určených k prodeji nedosahuje ani jedné miliardy za pět let. Je tedy zjevné, že byla při výpočtu návratnosti tohoto stěhování použita stejná metodika, jako u výpočtu výnosů EET. Lidově řečeno, čísla byla "vycucaná z prstu". Z mého pohledu jde o zjevné manažerské selhání.

Upozorňuji dále, že poskytnutí tohoto seznamu nebylo jedinou podmínkou v rámci tohoto jednání. Naší zásadní podmínkou je stále to, že odmítáme vznik monofunkční čtvrti a tedy požadujeme, aby stát investoval do stavby nové nemocnice v této lokalitě, která nahradí zastaralý pavilonový koncept nemocnice Na Bulovce, a dále aby na místě vznikly také byty a veřejná vybavenost. Podmínka mezinárodní dvoukolové architektonické soutěže na toto území byla akceptována přímo na jednání. Další zásadní podmínkou je financování dostavby městského okruhu státem podobně jako tomu je v Brně. Dále požadujeme za účelem přestěhování magistrátu z nákladného nájmu ve Škodově paláci poskytnutí jednoho objektů, který dnes stát nechává v centru Prahy chátrat a převod nemovitostí v areálu Bulovky na město pro řešení krize dostupnosti bydlení. O těchto záležitostech, které jsou zásadní pro smysluplný rozvoj Prahy, jsme připraveni s premiérem jednat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama