MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2021 20:54:00

Pan premiér bohužel nedodržel slib u minulé směny pozemků

Pan premiér bohužel nedodržel slib u minulé směny pozemků

Na dnešním jednání zástupců hlavního města Prahy s premiérem Andrejem Babišem a vicepremiérem Karlem Havlíčkem byly projednávány možné způsoby garance financování vnitřního Městského okruhu pro metropoli.

 Diskutovány byly obě realizační varianty, které jsou stále „na stole“, tedy jak přímá dotace 60 miliard korun na velké infrastrukturní stavby pro město ze státního rozpočtu, tak i varianta financování formou PPP projektu. S ohledem na velký finanční objem a dlouhý časový horizont investice byl ze strany Prahy navržen model „garančního zákona“.

Na minulé schůzce Praha ustoupila ve třech ze čtyř sporných bodů memoranda a „na stole“ tak zůstala už jen otázka garancí slíbeného financování dopravních staveb pro Prahu. K otázce garancí se proto po sérii pracovních schůzek se zástupci ministerstev obě strany vrátily i na dnešním jednání. Dle závěrů schůzky upraví Praha v rámci srpna aktuální návrh memoranda mezi státem a městem tak, aby odpovídal představám metropole pro dostatečnou garanci ze strany státu. Memorandum by tak mělo představovat plán dalších činností, které musí být dokončeny k tomu, aby se mohla uskutečnit směna pozemků v oblasti Letňan a financování Městského okruhu státem.

„Pan premiér bohužel nedodržel svůj slib u minulé směny pozemků ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Nejdřív si udělal tiskovou konferenci, že tam bude traumacentrum, pak odsouhlasil deklaraci o traumacentru ve smlouvě a nakonec mě ještě znovu ujistil v dopise, že tam bude traumacentrum. Smlouvy byly podepsány a najednou premiér traumacentrum odmítá. Žádné sliby Pražanům prý dodržovat nemusí, protože všechno to byly jen právně nezávazné deklarace. Po této zkušenosti požadujeme proto u této směny skutečně neprůstřelnou garanci, že jeho sliby budou opravdu dodrženy,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

„Potřebujeme od státu zajistit garanci střednědobého výhledu postupného financování výstavby Městského okruhu, ať už bude ve vládě sedět kdokoliv. Starostové městských částí na severovýchodě Prahy od nás také logicky potřebují záruku, že k rozvoji jejich území přistoupíme zodpovědně a vyřešíme jejich komplikovanou dopravní situaci. Proto chceme podobnou garanci o tom, že vše domluvené platí, i po panu premiérovi,“ doplňuje náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

„Vlastní mechanismus u získávání pozemků je jednou z podmínek města i proto, aby tyto pozemky přešly vlastnicky na stát ve chvíli, až budou hotovy garanční mechanismy, konkrétně bude podepsaná smlouva mezi hlavním městem a státem, kde bude nastaven způsob financování dopravní infrastruktury, a také, že bude nejdříve projednána změna územního plánu v dané lokalitě a budeme znát definici daného území. Až poté by se realizoval převod vlastnického práva. Pro město, městský majetek a funkčnost města je naprosto prioritní, abychom odblokovali memorandem řešení vlastnictví dalšího majetku, který je dnes ve vlastnictví státu, a primárně by měl sloužit hlavnímu městu Praze a naopak. Toto se týká například nemocnice Bulovka, Faustova domu nebo i různých požárních zbrojnic, které jsou sice ve vlastnictví státu, ale údržbu těchto nemovitostí financuje Praha,“ vysvětluje radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„V současnosti je pro nás nejdůležitější, abychom získali ze strany státu garance. Zároveň věřím v to, že tato jednání znamenají zlom v tom, aby stát začal vnímat Prahu jako hlavní město a pomáhal s investicemi do zásadní infrastruktury, která má vliv nejen na život v metropoli, ale i v dalších krajích,“ dodává Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči ZHMP.

„Praha potřebuje mít jistotu, že to stát s financováním dopravních staveb ve městě myslí skutečně vážně. Nechceme, aby to bylo celé jen nějaké předvolební plácnutí do vody, protože severovýchod Prahy skutečně potřebuje velkou investici do dopravní infrastruktury. V zahraničí běžně na takovýchto stavbách stát spolupracuje s městem a městský okruh ostatně stát financuje i v Brně,“ uzavírá primátor Zdeněk Hřib.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama