MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2021 11:39:00

Pro PCR testy se v Praze rozhodlo 83 škol

Pro PCR testy se v Praze rozhodlo 83 škol

I v novém školním roce 2021/2022 hl. m. Praha podporuje bezpečnější a ověřenou formu PCR testování, která zajistí trvalý chod na školách, o nějž hlavní město dlouhodobě usiluje.

 Přes období letních prázdnin proto metropole komunikovala se zástupci jednotlivých městských částí a se zástupci poptávaných laboratoří o možnostech a kapacitách, které byly následně zřizovatelům nabídnuty pro jejich možné využití, jako tomu bylo na jaře. „Čísla hovoří jasně, o PCR testování žáků a studentů je v Praze ze strany vedení škol velký zájem. Pro tuto metodu testování se rozhodlo k dnešnímu dni zatím 83 škol. Pokud bude nutné děti testovat i v průběhu roku, doufám, že metodu PCR využijí postupně i další školy,” říká Zdeněk Hřib primátor hl. m. Prahy.

„Je dost možné, že na podzim budeme čelit čtvrté vlně pandemie koronaviru. Děti se musí vzdělávat a mít zajištěnou kontinuální prezenční výuku. Vládou navržený systém rotační výuky byl zatěžující jak pro školy, tak pro děti i jejich rodiče, kteří se potřebovali vrátit do svého zaměstnání a neřešit logistické problémy spojené s online výukou. Tomuto scénáři se snažíme zabránit a i v novém školním roce máme opět ambici zavést v co nejvíce školách bezpečnější a vhodnější testování metodou PCR,” uvádí pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

„Zásadní je, aby vláda dodržela své slovo. Podobně jako na jaře i teď přislíbila ředitelům příspěvek ve výši 200 korun za test, školy ale na proplacení musely dlouhé měsíce čekat. Proto jsme ministerstvo požádali o urychlenou nápravu situace. Věřím, že už nebudou nikdy nechávat školy na holičkách,” dodává primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Hlavní město po celou dobu pandemie věnuje zvýšenou pozornost pomoci rodičům a jejich dětem, školám i městským částem. V rámci podpory očkování obyvatel připravilo mobilní očkovací autobus, který na řadě míst v Praze a v jeho městských částech umožňuje lidem nechat se zdarma a bez registrace naočkovat proti onemocnění covid-19. Tuto možnost nabídlo i pražským základním školám.

Na začátku druhé vlny pandemie koronaviru Praha uzavřela se společností Vodafone Memorandum o nákupu prvních pěti set kusů modemů s datovými balíčky pro školy zřizované magistrátem, a to po dobu 9 měsíců, do konce školního roku. Obdobná nabídka byla sjednána i pro základní školy zřizované městskými částmi. V rámci minimalizace technických problémů, které komplikovaly distanční výuku, Praha ve spolupráci s pražskými domy dětí a mládeže vytvořila web ZDE, prostřednictvím které mohli jak učitelé, tak i žáci požádat o technickou pomoc.

Další úlevou byla i možnost stravování, kdy žáci i pedagogové mohli využívat školní jídelny a využít nabídky zajištění teplého oběda za příznivé ceny. Pod záštitou hl. m. Prahy a Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 10 vznikl web ZDE, které zprostředkovávají odpovědi na nejčastěji kladené otázky v oblasti domácího vzdělávání – tipy a rady. Během letních prázdnin město nabídlo školám také možnost využití 140 kusů vyřazených magistrátních počítačů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama