MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2022 14:31:00

Stavíme sluneční elektrárny na městských střechách

Stavíme sluneční elektrárny na městských střechách

Informace na facebookovém profilu k rozšiřování fotovoltaiky v hlavním městě Praze

 Jsme si vědomi toho, že sluneční záření nabízí obrovský zdroj energie (na jeden metr čtvereční je to v našich podmínkách 800–1250 kWh ročně). Proto když se nám podaří tuto energii vhodně zachytit a využít, je to další z kroků k energetické soběstačnosti v Praze.

Solární panely jsme umístili v rámci pilotních projektů na tři městské bytové domy. Dva jsou na Praze 8 a jeden na Černém Mostě. Samotná instalace solárních panelů je nenáročná a dá se stihnout během 5 dnů. Stojany se solárními panely se totiž do střechy nevrtají, jsou pouze zatížené.

Horší je to s kabelovým vedením skrz barák. To občas může být složité, když na to není dům uzpůsobený. Do budoucna proto chceme městské domy předpřipravit na toto vedení už během rekonstrukcí fasád. Dále je samozřejmě nutné, aby střechy domů měly požadovanou nosnost, byly chráněny hromosvody a měly v pořádku požární bezpečnost.

V rychlém rozvoji celého projektu nám ale nakonec nejvíc brání nedostatečná legislativa. Potřebujeme totiž zákonnou úpravu pro fungování energetických společenství, aby mohli z přínosu solárních panelů těžit všichni obyvatelé domů. Naštěstí bychom se toho měli dočkat už letos.

Potom můžeme zprovozňovat solární elektrárny na městských domech jak tady v ulici Karla Hlaváčka, kde jich máme několik, tak po celé Praze. Budeme tím šetřit peněženky lidí i životní prostředí. Jsme připraveni. Dobrá práce Technologie hlavního města Prahy!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama